Sipe Santapukki: Nykyään tarvittaisiin elintarvikelukutaitoa

Apulanta-yhtyeen rumpali Sipe Santapukki kertoi SuomiAreena Specialissa omasta ruokafilosofiastaan.

Sipe Santapukki keskusteli maanantain SuomiAreena Specialissa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan kanssa ruokapolitiikasta.

– Mun ruokafilosofia on tietenkin se, että näin kesäaikaan pyrin itse tuottamaan oman ruokani. Sehän ei toki ole sataprosenttisesti mahdollista. Harrastan kotitarveviljelyä. Kalastusta, marjastusta, sienestystä, salaatit tulevat omasta maasta. Se on kivaa puuhastelua, Santapukki kertoi.

Apulanta-rumpali kertoo videolla, ettei syö maanpäällisiä eläimiä, mutta vedestä mies on nostanut evästä. Santapukki on testannut kotona elämänkumppaninsa suunnistaja Minna Kaupin kanssa, miten onnistuu elintarviketeollisuuden vaikutuspiiristä poissa oleminen.

– Olemme testanneet, että pystymmekö olemaan poissa esimerkiksi pari-kolme viikkoa poissa elintarviketeollisuuden oravanpyörästä. On se jopa joskus onnistunutkin.

– Maanpäällisiä eläimiä en ole syönyt, mutta vedestä olen nostanut evästä.

Ruokakaupasta Santapukki ostaa ensisijaisesti lähiruokaa.

– Pyrin ostamaan mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. On älytöntä, että useasti tilanne on se, että vaikkapa Brasiliassa, Australiassa tai missä tahansa kaukana tuotettu ruoka on halvempaa kuin Suomessa tuotettu. Se ei käy maalaisjärkeen, mutta toki kun sitä hintaa pilkkoo, tajuaa, että miksi se on näin.

– Alle kymmenen prosenttia Suomen peltopinta-alasta on luomua. Minulle luomua tärkeämpi kriteeri on se, että se on tuotettu lähellä. Kunhan sitä ei tarvitse raijata pitkältä.

Santapukki toivoo, että ihmisiltä löytyisi eräs elintarvikkeisiin liittyvä taito.

– Paljon puhutaan medialukutaidosta. Pitäisi olla myös elintarvikelukutaitoa. Moni mehu esimerkiksi on sellaista, että sen pitäisi olla kemikaalihyllyssä.

Rumpali puhuu Peter Nymanin ja Ripsa Koskisen haastattelussa myös musiikista. Lapsenomainen riemu soittamiseen löytyy edelleen.

– Sen on löydyttävä luonnostaan. Tämä kuulostaa ehkä tekopyhältä haihattelulta, mutta jos soittaminen ei tuntuisi siltä miltä se tuntuu, en tekisi sitä. Jos ei ole paloa ja intohimoa, äkkiä ei ole yleisöäkään.

Katso SuomiAreena Special kokonaisuudessaan alla! Sipe Santapukin osuus ohjelmassa alkaa hieman tunnin jälkeen.

SuomiAreena Special 1:29:51

SuomiAreena Special 1:30:06

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat