Mainos

Silmälääkäri vastasi lukijoiden kysymyksiin – lue!

Terveystalon silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi ja lääketieteen tohtori Tiina Leivo vastasi lukijoidemme kysymyksiin silmien terveydestä.

Studio55.fin lukijoilla oli mahdollisuus lähettää Tiina Leivolle kysymyksiä silmien terveydestä Terveystalon järjestämässä kilpailussa. 300 euron arvoinen lahjakortti on nyt arvottu osallistuneiden kesken – lämpimät kiitokset vielä kaikille kysymyksiä lähettäneille.

Tässä Tiina Leivon vastaukset yleisimpiin silmäpulmiin!

Voiko glaukoomaan vaikuttaa ruokavaliolla?

Tutkimusnäyttöä ruokavalion vaikutuksesta glaukoomaan ei ole.

Onko verenpaineella ja silmänpaineella yhteyttä?

Verenpaineella ja silmänpaineella ei ole suoraa yhteyttä. Mutta on viitteitä siitä, että sekä hyvin matala että hyvin korkea verenpaine mahdollisesti  vaikuttavat glaukooman etenemiseen.

Mitkä ovat ikänäköleikkauksen riskit?

Leikkausriskit ovat harvinaisia ja samat kuin kaihileikkauksessa, esimerkiksi tulehdus tai silmänpohjan keskeisen alueen yleensä ohimenevä turvotus, lisäksi nuorella voimakkaasti likinäköisellä potilaalla on kohonnyt verkkokalvon irtaumariski. Jos ikänäköleikkauksessa käytetään moniteholinssiä, osa potilaista kokee pimeällä halo- ilmiötä eli valopisteen ympärillä näkyy rengas.

Ovatko silmäsairaudet perinnöllisiä?

Osa harvinaisista silmäsairauksista on perinnöllisiä.  Lisäksi osasta silmäsairauksista tiedetään, että lähisukulaisilla on suurentunut riski sairastua, näin on esimerkiksi glaukoomassa ja ikärappeumassa.

Tarvitseeko kaihileikkauksen, jos on tehty ikänäköleikkaus?

Ei.

Aiheutuuko halpislaseista harmia silmille?

Halpislaseista ei tavanomaisesti aiheudu haittaa silmille. Halpislasit voivat kuitenkin aiheuttaa joillekin esimerkiksi päänsärky- tai häikäisyoireita.

Mikä aiheuttaa silmien kuivumista?

Iän myötä kyynelnesteen laatu ja määrä muuttuvat. Lisäksi ulkoiset seikat, kuten viima, pieni huoneilman kosteus, ilmanvaihto tai sauna aiheuttavat silmien kuivumista.

Tuleeko ikänäkö kaikille?

Ikänäkö johtuu silmän linssin jäykistymisestä, mikä tapahtuu kaikille.  Potilas ei kuitenkaan tarvitse lähilaseja, jos toinen tai molemmat silmät ovat sopivasti alun perin likinäköisiä.

Mitkä ovat kaihin oireet?

Näöntarkkuuden lasku, häikäisy ja silmälasiarvojen muuttuminen.

Kenelle ikänäköleikkaus voidaan tehdä?

Pääsääntöisesti potilaalle, joka on yli 50-vuotias, ja jonka silmät ovat mahdollista kaihia lukuun ottamatta terveet.

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista.
Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja viime vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja