Mainos

Sikainfluenssaepidemia alkamassa

Sikainfluenssaepidemian alkuvaiheen arvioidaan käynnistyneen Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Petri Ruudun mukaan Pohjois-Suomen varuskunnissa tällä hetkellä jylläävät tautiryppäät kielivät siitä, että epidemian alkuvaihe on nyt käsillä.

- Nyt on tultu kylmään ajankohtaan, jolloin kausi-influenssakin usein leviää helposti. Kolmessa eri varuskunnassa Pohjois-Suomessa epidemiat ovat tällä hetkellä varsin suuria. Pidän hyvin todennäköisenä, että epidemia on nyt käynnistymässä, toteaa Ruutu.

Tutkimusprofessori arvelee, että sikainfluenssaepidemia etenee samalla tavoin kuin perinteiset kausi-influenssatkin.

- Varuskuntien epidemiat ovat usein ensimmäinen ilmiö. Varuskunnista epidemiat siirtyvät muihin yhteisöihin kuten kouluihin, päiväkoteihin ja työpaikoille, Ruutu sanoo.

Epidemiat etenevät yleensä muutaman viikon ajan vähitellen kiihtyvää vauhtia. Epidemian huipputaso saavutetaan usein kuukausi siitä, kun epidemia on käynnistynyt.

THL:n arvioiden mukaan sikainfluenssan huipputaso saavutetaan loppuvuodesta. Huipputason arvellaan kestävän kahdesta neljään viikkoa.

- Tämän jälkeen se sitten aika nopeasti muutamassa viikossa jokseenkin täysin häviää.

Ruutu toivoo, että mahdollisimman moni riskiryhmiin kuuluvista ehdittäisiin rokottaa ennen taudin ennakoitua huippuvaihetta.

Ensimmäinen erä rokotetta on saapunut Suomeen ja rokotukset on tarkoitus aloittaa runsaan viikon kuluttua.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja