Siivousfirman työntekijä Sami kertoo karmeimmista kohtaamistaan asunnoista: Läävästäkin voi saada tehopuunauksella asuinkelpoisen

Siivoojat näkevät työssään paljon muutakin kuin pulpettien alle litistettyjä nuuskapusseja. Vaikeissa kohteissa siivous saattaa venyä muutamista tunneista jopa päiviin. Vaikka siivoustiimillä on käytettävänään vahvat pesuaineet, ei niidenkään teho aina riitä.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Haastaviin siivous- ja vahinkokohteisiin erikoistuneessa siivousfirmassa työskentelevä Sami* törmää työssään usein ruokottomaan kuntoon päässeisiin asuntoihin. Asuntojen siivoustarve vaihtelee suuresti, mutta miltei kaikkia yhdistää ellottava haju.

Monesti siivoustiimin tehtävä on ollut raivata esimerkiksi hamstraajan koti, joka on täynnä kaikenlaista roinaa.

– Tavarat ovat niin vanhoja, että haisevat, ja asunto on epäsiisti, paljon pölyä kerännyt, luonnehtii Sami.

Hamstraajien asuntojen siivous alkaa raivaamisella: lava-auto ajetaan oven eteen ja siivoajat heittelevät tavarat sen lavalle, mistä ne lähtevät kierrätettäviksi. Kun asunto on raivattu, pääsee sen siivoamaan.

– Aina asiakas ei kuitenkaan halua tyhjentää ollenkaan koko kämppää. Silloin olemme siirtäneet tavaroita sen verran, mikä on sopivaa, minkä jälkeen olemme siivonneet.

Senioreiden koteihin siivouspalvelu hälytetään yleensä silloin, kun asunnon haltija on joutunut sairaalaan. Siivoustarpeet vaihtelevat runsaasti kodista toiseen. Ovella vastaan vyöryvä haju on kuitenkin usein luotaan työntävä.

– Jotkut ovat virtsanneet lattialle, jotkut oksentaneet, jotkut keränneet paljon tavaraa. Toisilla on lakanoiden ja vaatteiden peseminen jäänyt pitkäksi aikaa, eikä kukaan ole pessyt haisemaan jääneitä tiskejä, Sami kertoo.

Tavallisesti kahdelta henkilöltä kuluu haastavan siivouskohteen siivoamiseen viitisen tuntia. Joskus aikaa kuluu vähemmän, toisinaan taas huomattavasti enemmän.

Asuntoa siivottiin yhdeksän ihmisen voimin kaksi päivää

Kamalin Samin kohdalle sattunut asunto oli täynnä lehtiä. Siis kattoon asti täynnä lehtiä.

– Se ihminen oli virtsannut kaikkiin purkkeihin, maitotölkkeihin ja kokispulloihin, koska vessassa oli ollut kattoon asti lehtiä, kuten koko muukin asunto. Henkilö oli nukkunut pienessä lehdistä tyhjennetyssä nurkassa.

Ennen siivousta oli asunto tyhjennettävä vuoriksi kerääntyneistä lehdistä. Yksistään siihen meni yhdeksältä henkilöltä kaksi päivää. Raivauksen jälkeen paljastui, että tupaten täynnä lehtiä olevan asunnon seinät ja komerot olivat todella huonossa kunnossa.

– Monesti on ollut niin, että tällaisissa tilanteissa suurinta osaa keittiöstä ja kodinkoneista, kuten jääkaappia, ei voi käyttää enää. Ne menevät roskiin ja tilalle hankitaan uudet laitteet, Sami kertoo.

Hankalissa siivouskohteissa otetaan kaikki konstit käyttöön

Siivoamiseen työntekijöillä on käytössään tehokkaat tökötit.

– Vahvoilla pesuaineilla kun pestään kaksi kolme kertaa, lika kyllä lähtee, Sami sanoo.

Kalleinta ja haastavinta on kuolinasuntojen siivous sekä niiden kotien peseminen, joissa on tupakoitu sisällä. Kuolinasuntojen kohdalla siivousurakan tiellä voi olla pitkäänkin asunnossa lojunut ruumis. Suuressa osassa asuntoja kuolinpaikka pitää repiä irti, jotta hirvittävä haju lähtee pois.

– Kalmasiivouksen hankaluus riippuu siitä, kuinka kauan ruumis on ollut asunnossa. Mitä kauemmin kuollut on ollut asunnossa, sitä hankalampi se on siistiä. Moni asia riippuu myös kuolintilanteesta: itsemurhien siivoaminen on erilaista kuin jos on liukastunut tai tippunut, Sami sanoo.

Tupakan hajun poistamiseen käytetään odor-pesua, jolla tarkoitetaan sitä, että kaikki tilan pinnat käydään läpi käsinpesumenetelmin käyttäen odor-hajunsyöjäpesuainetta. Joskus tämäkään ei riitä ja asuntoon tulee siivousporukan jälkeen vielä maalari maalaamaan seiniin pinttyneen hajun piiloon erikoismaalilla.

Mutta on siivoojillakin vielä valttikortti käytettävänään.

– Välillä asunto on niin kamala, että käytämme otsonointikoneita, jotka poistavat kaikki hajut. Tupakkapesu laitteella kestää kolme päivää, jonka aikana haju lähtee kokonaan, Sami kertoo.

Otsonointi on tehokas ilmanpuhdistusmenetelmä, joka poistaa muutamassa päivässä pinttyneetkin hajut, joita esimerkiksi pitkään asunnossa lojunut ruumis tai sisällä tupakointi aiheuttavat.

Vaivalloisen siivousurakan vuoksi kalmasiivoukset sekä tupakan hajunpoisto ovat myös kalleimmat siivouspalvelut.

Joskus joudutaan vaihtamaan sisäpinnat

Siivouksen maksaja vaihtelee – lompakot nyörit voi joutua avaamaan niin asukas kuin isännöitsijäkin. Laskun maksaja riippuu paljon tilanteesta.

Tilanteen mukaan vaihtelee myös se, riittääkö pelkkä tehosiivous, vai tarvitseeko asuntoa kunnostaa muutenkin, jotta sen saa vuokraus- tai myyntikelpoiseksi.

– Kun ostat siivoojan, asunto on totta kai likainen. Jos talo on tosi hirveässä kunnossa, ei yleensä pelkkä siivoaminen riitä. Lika voi päästä rakenteisiin, ja silloin pitää vaihtaa myös sisäpintoja, Sami kertoo.

Hankaliin siivousurakoihin perehtynyt ammattilainen korostaakin, että asunnon pitäminen kunnossa on sekä järkevää että pakollista.

*Samin nimi on muutettu hänen toiveestaan.

Lue myös:

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja