Siivoaminen voi olla myös hauskaa - 7 psykologista syytä!

Nämä yllättävät syyt todistavat, että siivouksella on myös henkiseen hyvinvointiin liittyviä vaikutuksia. Ei siis ihme, että jotkut todella rakastavat siivousta!

1. Tunne onnistuneesta suorituksesta

Kun olet siivonnut, voit nähdä työn tulokset välittömästi. Loppujen lopuksi hyvin harva pakollinen työtehtävä tai askare saa samanlaisen tunteen aikaan. Psykologit lisäävät, että onnistuneilla siivoussuorituksilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia muihinkin elämämme osa-alueisiin.

2. Mielenrauha

Monet ovat todenneet, että siivous auttaa luomaan rauhan tunnetta. Kun siivoamme, voi jopa tuntua että siivoaisimme samalla myös psyykeemme. Erityisen tehokas keino on siivota viikonloppuna, jolloin kotonakin otetaan uusi viikko vastaan "puhtaalta pöydältä".

3. Kontrolli säilyy

Puhtaissa tiloissa eläminen antaa meille tunteen siitä, että elämä on muutenkin kontrollissa. Psykologin selitys asialle on, että ihmiset ovat tavallaan kuin eläimiä jotka haluavat nähdä kaiken mitä niiden kotiluolassa on. Siksi puhtaassa asunnossa oleminen tuntuukin huomattavasti rauhoittavammalta kuin sekasotkun keskellä eläminen.

4. Stressi vähenee

Monet sanovat siivoavansa paetakseen hetkellisesti paineita, joita jokapäiväinen elämä ja työ aiheuttavat. Tekemällä askareita, jotka eivät vaadi liikaa ajattelua voi päästää aivotkin lepäämään hetkeksi. Ihmiset tuntuvatkin tekevän mitä tahansa muuta ennen työhön liittyviä asioita - ja jopa siivous voi olla yksi niistä!

5. Meditaation muoto

On tosiasia, että kiireisten ja stressintäyteisen elämämme keskellä pieni siivoushetki tekee pelkästään hyvää. Vaikka asiat elämässämme muuttuvat, siivousrutiinit ovat aina samanlaisia. Psykologit sanovatkin, että siivous on yksi meditaation muoto. Koska tehtävät ovat helppoja, yksinkertaisia ja voit suorittaa ne omaa vartaloa apuna käyttäen pääset lähestulkoon meditatiiviseen tilaan!

6. Hyvä treenimuoto

Siivous kuluttaa kaloreita ja tekee hyvää vartalollemme. Tämän lisäksi siivous vapauttaa hyvää oloa tuovia endorfiinejä. Jo parinkymmenen minuutin viikoittainen siivousrutiini vähentää tutkitusti stressiä ja psykologisia vaikeuksia, jolloin myös muussa elämässä tarvittava paineensietokyky paranee.

7. Siivous kertoo itsestäsi

Kotisi siisteystaso voi kertoa sinusta jotain myös ihmisenä. Sotkuinen koti voi esimerkiksi heijastaa omia tuntemuksia itsestäsi. Psykologit perustelevat väitettä sillä, että sotkuisen kodin omistaja voi ajatella myös itsestään negatiivisessa valossa. Psykologit suosittelevatkin, että etenkin suurten elämänmuutosten yhteydessä kannattaa myös siivota ja järjestellä koti uudelleen.

Lähde: RealSimple

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja