Sihvonen: Tapparan megahankintaan kytkeytyy suurempi juoni – "Todella kovan luokan siirto"

1:24
Anton Levtchi räväytti Suomen mestarina Tapparassa huhtikuussa 2022: Viime vuonna meni ihan päin persettä, nyt meni ihan hyvin.

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen pohtii, että Anton Levtchille olisi ollut Tapparaa rahakkaampiakin ottajia. Sihvonen näkee "todella kovan luokan siirron" vertautuvan myös Ilveksen äskettäiseen erilaiseen liikkeeseen.

Tappara kertoi 27-vuotiaan Levtchin palaavan seuraan loppukauden kattavalla sopimuksella. Suomalaishyökkääjä ei onnistunut tekemään läpimurtoa Pohjois-Amerikassa, vaan pelasi Florida Panthersissa vain kaksi NHL-ottelua, ja AHL:ssä kului 35 peliä tehopistein 8+9=17.

Levtchillä on kuitenkin muistissa väkevät ajat Tapparassa. Hän voitti edellisellä Suomen mestaruuteen huipentuneella kaudella SM-liigan pistepörssin ja jakoi maalipörssin kärkipaikan Jukureissa pelanneen Petrus Palmun. Levtchi paukutti 55 runkosarjaottelussa pinnat 26+35=61 ja saldosi pudotuspeleissä 14 peliin 10 (1+9) paunaa. Pelaajat äänestivät hänet SM-liigan kauden parhaaksi pelaajaksi.

Juniorikasvatuksensakin aikanaan Tapparassa saanut ja sittemmin useita kausia SM-liigaa joukkueessa pelannut Levtchi pääsee hyppäämään Jussi Tapolan tuttuun valmennukseen ja selkärangasta tulevaan pelilliseen traditioon. Hakemaan uutta nousua kotoisesta huippuseurasta, jossa homma on aiemminkin toiminut.

– Näen, että tämä on Levtchille itselleenkin järkevin mahdollinen siirto, Sihvonen sanoo.

– Henkilökohtaisina tavoitteina voi olla kiipeäminen ensin vakiintuneeksi Euro Hockey Tour -tason pelaajaksi ja hän voi ottaa mahdollisesti myös MM-kisat tähtäimeen. Eikä tiedä, vaikka hän palaisi vielä Pohjois-Amerikkaan.

"Urheilullista hoksnokkaa"

Levtchi itse kertoi, että hänellä oli "useita vaihtoehtoja", ja Sihvonenkin ounastelee, että hänen kaltaiselleen pelaajalle olisi ollut myös rahakkaampia ottajia muualla Euroopassa. Asiantuntija tulkitsee Tappara-siirtoon sikälikin sisältyvän kovan viestin – seuran paketti oli oletettavia suurempia setelipinoja houkuttelevampi.

– Voisi kuvitella, että myös Levtchin agentilla on ollut ihan loistava asema neuvotella. Tämä ei ole varmasti halpa kiinnitys – tokko Tappara sentään ihan pystyy nokittamaan Sveitsin ja Ruotsin kovimpia tarjouksia. Se panee ounastelemaan, että tässä on urheilullista hoksnokkaa ja ymmärrystä.

Siirron voi nähdä osoituksena sekä suurimpana mestarisuosikkina pidetyn Tapparan että kotoisen SM-liigan nykyisestä vetovoimasta.

– Tämä on todella kovan luokan siirto.

"Alkaa olla aika kovia pelaajia popkorni-osastolla"

Sihvonen povaa Levtchin saavan Tapparassa tutussa ympäristössä juonesta varsin nopeasti kiinni, mutta kun joukkueen kokoonpano pursuaa jo nykyisellään yltäkylläisesti tähtiloistoa, pystyvätkö kaikki pysymään tyytyväisinä? Levtchille on tarjolla kaikella järjellä isoa tulosyksikön roolia, ja samalla osa on joutumassa tyytymään aiempaa pienempään siivuun.

– Joidenkin asema hierarkiassa hieman laskee, ja joku ykkös–kakkos–kolmosketjun pelaajista kokee sen. Kohta alkaa olla aika kovia pelaajia popkorni-osastolla. Samalla kun tämä tuo Tapolalle variaatioita, tämä tuo ylenpalttista tuskaa, Sihvonen perkaa.

Sihvonen ei kuitenkaan usko, että ryhmädynamiikka heilahtaisi Tapparassa liiallisesti. Hän uskoo senkin auttavan, että kyse on vanhasta Tapparan pelimiehestä.

"Jäsenten välisissä uusi niskalenkki"

Ja kun kyse on Tampereesta, jossa on jälleen kaksi huippujoukkuetta, Sihvonen näkee siirron vertautuvan väkisinkin Ilveksen hiljattaiseen hankintaan, vaikka seura ei poiminutkaan Jarno Koskirantaa SaiPasta moiseen tulosrooliin.

– Tappara veti, ehkä onnekkaastikin, huomattavasti pidemmän korren. Huomasin jo, että Ilveksen fanitkin vähän parkuvat. Jäsenten välisissä tämä oli uusi niskalenkki.

Tampereen jäsenten välisiä laajemmin: teräksinen saa olla se nippu, joka Tapparan pudotuspelisarjassa lyö.

– Jos vielä Rauhala (Otto, kapteeni) palaa täysissä ruumiin ja sielun voimissa, kyllä on kova Tappara – kerta kaikkiaan. On Tapolallekin uskomaton porukka valmentaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja