"Sieltä on tulossa kalakaveri!" – valtaosa suomalaisista haluaa tietää vauvan sukupuolen etukäteen

"Meille tulee vauva!" – mutta kumpi? Valtaosa suomalaisista haluaa nykyään tietää vauvansa sukupuolen ultraäänitutkimuksien yhteydessä.

Vauvauutiset ovat monesti tervetulleita, joita siivittävät monen moiset tunteet. Yksi kysymyksistä on, halutaanko tietää, onko tuleva lapsi tyttö vai poika.

Synnytys- ja naistentautien dosentti Pekka Taipaleen mukaan valtaosa suomalaisista ei halua jännittää h-hetkeen asti, vaan vauvan sukupuoli halutaan tietää etukäteen.

– Ultraäänen avulla pystytään varmistamaan vauvan sukupuoli. Tekniikka on parantunut vuosien saatossa ja vauvan sukupuolen voi luotettavammin saada selville kuin aiemmin, Taipale kuvaa.

– Aikaisemmin oli epävarmempaa ennustaa, kumpi se sitten on (tyttö vai poika). Pari saattoi kertoa vaikkapa tuttaville, kumpi on tulossa, ja sitten vauva olikin toista sukupuolta.

Ultraäänitutkimuksen perimmäinen tarkoitus ei ole kuitenkaan paljastaa vauvan sukupuolta. Ultraääniseulonnolla pyritään sulkemaan pois rakennepoikkeavuuksia.

– Se on vanhempien ensisijainen syy. Sukupuoli tulee siinä kaupan päälle. Valtaosa pariskunnista haluaa tietää vauvan sukupuolen – vain hyvin pieni osa ei halua tietää, Taipale kertoo.

Vauvan sukupuolen kuuleminen on monille jännittävä ja ikimuostoinen hetki. Reaktiot ovat hyvinkin perinteisiä.

– Ensimmäisiä kommentteja tyttövauvasta ovat olleet ”Meidän prinsessa”, ”Okei, akkavalta tulee taloon” – viimeksi kuulin tällaisia kommentteja kun tein ultraääntä, Taipale naurahtaa.

– Jos poika on tulossa, joskus kuulee sanottavan, että sieltä on tulossa jalkapallo- tai kalakaveri.

Taipale itse on myös kohdannut tilanteita, joissa ainoastaan joko äiti tai isä haluaa tietää tulevan vauvan sukupuolen.

– Siinä onkin sitten tekemistä, miten sen infon vaikkapa pelkästään äidille välittää. Joskus laitamme kirjekuoreen tiedon vauvan sukupuolesta, että äiti voi sitten avata sen yksin. Joskus isän pitää sulkea korvansa tai kääntää kasvonsa, että voimme viestiä äidille kumpi on kyseessä.

Lue myös:

    Uusimmat