Shampoopulloja, rikkinäisiä kanistereita ja muovipusseja kelluu keskellä Atlantin valtamerta – Greenpeace löysi jätepyörteestä pöyristyttävän määrän muovia

Tältä näyttää Atlantin valtameren jätepyörre – merestä löytyi hälyttävä määrä mikromuovia 3:55
Tältä näyttää Atlantin valtameren jätepyörteessä – merestä löytyi hälyttävä määrä mikromuovia

Pohjois-Atlantin muoviongelma voi olla jopa pahempi kuin Tyynenmeren pahamaineisessa jätepyörteessä, kertoo ympäristöjärjestö Greenpeace. Asiasta uutisoi CNN.

Greenpeacen tutkijat sanovat löytäneensä suuren mikromuovikeskittymän Sargassomerestä, joka sijaitsee Pohjois-Atlantilla Bermudan ja Azorien saaristojen välissä. 

Alustavien tutkimustulosten mukaan mikromuovia on löydetty Sargossomerestä enemmän kuin vastaavissa tutkimuksissa aiemmin Tyynellä valtamerellä.

Sargassomeri on saanut nimensä Sargassum-levistä, jotka näyttävät toimivan muovipyydyksinä meressä. Sargassomerta ympäröivät merivirrat kuljettavat muovia pyörteeseen, johon muovi jää jumiin.

Greenpeacen tutkijat ovat CNN:n mukaan löytäneet pyörteestä leviin takertuneita shampoopulloja, kalastustarvikkeita, muovikanistereita ja muovipusseja.

Helposti havaittavien esineiden lisäksi vedessä kelluu pikkuruisia muovinpalasia, mikromuoveja. Ympäristöjärjestö kuvailee mikromuovin määrää hälyttävän suureksi.

Merikilpikonnat vaarassa

CNN:n mukaan muovijäte on ollut jo pitkään Sargassomeren ongelma. Jätteen keskellä elää joukko merieläimiä ja kaloja. Greenpeacen mukaan Sargassomerellä on otolliset olosuhteet muun muassa merikilpikonnan poikasille.

Suuren mikromuovin määrän takia merikilpikonnat ja muut merenelävät voivat päätyä syömään muovia. Jos kalat pyydystetään ihmisravinnoksi, muovia voi päätyä lopulta ihmisten elimistöön.

"Muovista voi tulla painajainen"

Ympäristöjärjestö selvittää Sargassomeren muoviongelmaa kerätäkseen todisteita muovin vaikutuksista meren ekosysteemiin. Greenpeacen tavoitteena on perustaa meriin suojelualueita.

Sargassomeren lähialueilla uskotaan kierrätykseen ja järkipäätöksiin muoviongelman ratkaisemiseksi.

– Meidän on tarkasteltava käytössä olevia muovityyppejä ja poistettava käytöstä ne, joita ei voida kierrättää, sanoo Bermudan akvaarion ja eläintarhan kuraattori Robbie Smith CNN:n haastattelussa.

– Muovi on loistava työkalu, mutta siitä voi tulla painajainen.

Lue myös:

    Uusimmat