Pelottava löytö herätti tutkijoiden huolen: Mikromuovia suuria määriä jopa Huippuvuorten ja Alppien lumessa – "On luonnollista kysyä hengitämmekö sitä ja kuinka paljon?"

Tutkijat uskovat, että suuria määriä mikromuovia voi kantautua ilman mukana syrjäisillekin alueille. Pieniä muovipartikkeleita löydettiin yllättävä määrä Alpeilta ja Huippuvuorilta analysoidusta lumesta. 

Tutkimuksesta uutisoi muun muassa Independent. Science Advances julkaisi tutkimuksen viime viikolla.

Norjan Huippuvuorten ja Saksan Alppien lunta analysoineet tutkijat löysivät näytteistä huomattavia määriä mikromuovia. Mikromuoviksi kutsutaan muovipartikkeleita, jotka ovat enintään viiden millin kokoisia.

Tutkijat uskovat, että mikromuovi saattaa kantautua pitkiäkin matkoja.

Määrä yllätti tutkijat

Vaikka tutkijat uskoivatkin löytävänsä lumesta mikromuovia, sen suuri määrä yllätti tutkijat.

Huippuvuorilta tutkitusta litran näytteestä löydettiin jopa 14 400 mikromuovipartikkelia. Suurimmat mikromuovipitoisuudet löytyivät Alpeilta Baijerista, jossa sama lukema oli jopa 154 000 partikkelia per litra.

Yksi tutkimuksen johtajista, tutkija Melanie Bergmann sanoo, että mikromuovi kulkeutuu ilmakehän mukana.

– Kun olemme todenneet, että suuri määrä mikromuovia saattaa kulkeutua ilman mukana, on luonnollista kysyä, hengitämmekö me sitä ja kuinka paljon.

Tutkimusmenetelmällä saattaa olla vaikutusta

Tosin tutkimusmetodilla saattaa olla vaikutusta tutkimustulokseen, arvioi norjalaistutkija Martin Wagner.

Wagner ei osallistunut tutkimukseen, mutta perustelee väittämäänsä sillä, että tutkimuksessa analysoitiin jopa 0,011 millimetrin kokoisia mikromuovipartikkeleita. Useissa aiemmissa tutkimuksissa analysoitu mikromuovi on ollut kokoluokaltaan suurempaa. 

Lue myös:

    Uusimmat