Tyynenmeren muoviroskia aletaan kerätä talteen uudella laitteistolla – teinipojan kehittämä idea toteutumassa

1:50

Tyynenmeren jättimäistä muoviroskapyörrettä aletaan pian puhdistaa roskista. Myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa valtavaa keräyslaitteistoa aletaan hinata San Franciscosta kohti Tyynenmeren suurta jätepyörrettä. Tavoitteena on viidessä vuodessa kerätä talteen ja toimittaa kierrätykseen puolet Tyynenmeren jätepyörteen roskista.

Maailman valtamerissä on viisi isoa jätepyörrettä, joista kaksi on Tyynellämerellä, kaksi Atlantilla ja yksi Intian valtamerellä. Kuudes jätepyörre on muodostumassa Barentsinmerelle. Suurin pyörre on Tyynellämerellä. Sen sisältämän muoviroskan määrää on vaikea käsittää.

– Tutkimuksemme mukaan siellä on noin 80 miljoonaa kiloa muovia kellumassa ympäriinsä. Se koostuu 1,8 triljoonasta muovipalasta, jotka muodostavat Tyynenmeren suuren jätepyörteen, kertoo The Ocean Cleanup -hankkeen perustaja ja keksijä Boyan Slat.

Roskat kerätään kasaan puomien avulla

Hollantilainen Boyan Slat keksi idean meriroskien keräämisestä 18-vuotiaana ja nyt hänen ideansa on toteutumassa. Takana on viisi vuotta kestänyt varojen keruu, lukuisia prototyyppejä, paljon testausta ja tutkimusta.

Muoviroskat aiotaan kerätä talteen kelluvien puomien avulla. Roska-alus käy säännöllisesti hakemassa roskat ja ne päätyvät kierrätykseen.

– Laitteisto on tehty hyvin pitkistä kelluvista puomeista. Niiden avulla muovi kerätään ja tiivistetään. Kiinnityssysteemi pitää laitteiston paikoillaan. Sitten puomin sisälle kertynyt jäte pitää vielä kerätä pois merestä, selittää Slat.

"Jos se onnistuu, se on loistava idea"

Tavoitteena on viidessä vuodessa kerätä talteen puolet Tyynenmeren jätepyörteen roskista. Suomalainen meriroskatutkija toivoo, että hanke onnistuu.

– Se on poikkeuksellinen idea ja toivon, että se on hyvä idea. Se on myös hyvin kunnianhimoinen idea. Tarkoitus on kerätä puolet jätepyörteen valtavasta muovimäärästä viiden vuoden aikana. Jos se onnistuu, se on loistava idea, arvioi Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Outi Setälä.

Eri puolilla maailmaa tarvitaan erilaisia ratkaisuja

Setälä muistuttaa kuitenkin, että roskien kerääminen merestä ei yksin riitä merien muoviongelman ratkaisemiseksi.

– Ennen kaikkea pitäisi puuttua siihen lähtöpaikkaan eli vähentää roskien päätymistä ympäristöön. Toimet riippuvat siitä, missä päin maapalloa ollaan. Sellaisissa maissa, missä jätehuoltoa ei ole tai se on huonosti kehittynyt, nämä poistotoimenpiteet ovat hirmuisen tärkeitä. Uskon, että Suomen kaltaisessa maassa jopa pelkällä valistustoiminnalla voidaan vähentää roskien määrää meriympäristössä. Tuotteiden valmistuksessa ja pakkaamisessa ja ihan joka sektorilla nämä asiat pitäisi huomioida paremmin, linjaa Setälä.

Itämerellä ei ole havaittu muoviroskien kerääntymistä yhteen paikkaan, joten täällä ei ainakaan vielä ole tarvetta isoille roskienkeräyslaitteistoille. Se tosin on havaittu, että laivaväylien varressa roskia on enemmän kuin muilla merialueilla.

 Suoraa lähetystä meriroskalaitteiston matkasta voi seurata täältä.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja