"Suljettu liiga suistaa Suomi-kiekon suohon" – seurapomo ravistelee päättäjiä hereille kirjeellään

Jääkiekon Mestiksessä pelaavan Jokipoikien hallituksen puheenjohtaja Jarkko Immonen on kirjoittanut avoimen kirjeen Liigan sarjajärjestelmästä päättäville henkilöille. Immosen mielestä Mestis näivettyy jatkuvasti, mikä uhkaa koko suomalaisen jääkiekon hyvinvointia. 

Immonen päätti reagoida, kun hän luki Liigan hallituksen puheenjohtajan Heikki Hiltusen kommentit Ylen 4. marraskuuta julkaisemasta jutusta. Hiltunen kertoi jutussa olevansa huolissaan Mestiksen tulevaisuudesta ja siitä, ettei Mestiksestä löydy liigakelpoisia seuroja.

Immosen mielestä tilanne on hullunkurinen, sillä nyt Mestis-seurojen odotetaan tekevän hyvää taloudellista tulosta, vaikka kilpailullista panosta sarjassa ei ole.

– Suomalaisen jääkiekkoilun iso ongelma on, että Liigasta on tehty yksityistä monopoli-liiketoimintaa ja luonnollinen vastuutaho eli Suomen jääkiekkoliitto on sysätty seuraamaan toimintaa aktiivisesti sivuraiteelta. Tämä malli on johtanut paljon puhuttuun Liigan sulkemiseen ja sen myötä Mestiksen mielenkiinnon laskuun, joka tulee johtamaan sarjan pian näivettymisen tielle, Immonen kirjoittaa.

– Liigan sulkemista on perusteltu sillä, että taloudellisesti kelpoisia joukkueita ei ole ja Liigan ollessa suljettuna Mestis-joukkueet voivat "rauhassa kehittää toimintaansa ja talouttaan liigakuntoon". Ikään kuin taivaalta sataisi sillä aikaa mannaa ja rahakirstut täyttyisivät itsestään yön aikana. Ei muuten sada eivätkä täyty. Jääkiekkojoukkueen liiketoiminnan kasvu vaatii moottorikseen uskottavan, kiinnostavan ja tasokkaan sarjan, jonka myötä seurat saavat uusia faneja ja mediapinta-alaa.

"Kabinettipäätöksissä lipsahdettu naurettavuuden puolelle"

Liiga oli kiinni lähes vuosikymmenen vuosituhannen alussa ja on ollut uudelleen kiinni kaudesta 2013-2014 lähtien. Sen jälkeen pääsarjaan on nostettu vuoden välein Sport, KooKoo ja Jukurit. Samalla Mestis on Immosen mukaan muuttunut farmisarjaksi.

– Farmisarjan mestaruuden tavoittelu ei ihme kyllä saa kovin suurta buumia aikaan monellakaan paikkakunnalla. Jos tätä soppaa vielä aika ajoin maustetaan kabinettipäätöksillä, joissa liigaan ei nostetakaan Mestiksen voittajaa, vaan mahdollisesti joku muu sopivampi joukkue, lipsahdetaan uskottavuudesta helposti naurettavuuden puolelle.

Immosen painottaa, että tilanne korjaantuu ainoastaan pääsarjan avaamisella.

– Ryppyotsaisen ja omaa etua valvovan kiekkobisneksen tekemisen sijaan tulee ytimessä olla suomalaisen jääkiekon kehittäminen paremman viihdearvon kautta.

– Suomen kokoisessa maassa ei ole varaa tuhlata resursseja ja pelaajalahjakkuuksia pilaamalla toiseksi korkein sarjataso ja sen myötä tuhansien junioreiden pelaajapolku. Siinä vaiheessa, kun Mestiksen näivettymisen myötä myös Liiga on kuihtunut ja maajoukkueenkin menestys alkanut ontua, on suomalainen jääkiekkoilu saattanut antaa jo liian pitkän etumatkan muille maille, Immonen summaa ja kysyy lopuksi kysymyksen Hiltuselta ja muilta kiekkopäättäjiltä.

– Eikö nyt ole oikea aika muuttaa suuntaa ja ryhtyä rakentamaan suomalaiselle jääkiekolle parempaa tulevaisuutta?

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja