Mainos

Selvitysmies: Vrouw Maria merimuseoon

Purjealus Vrouw Marian hylky kannattaisi asiaa tutkineen selvitysmiehen mukaan nostaa Saaristomeren pohjasta ja asettaa näytteille Helsinkiin, jos hankkeen rahoitus vain saadaan kuntoon.

Vrouw Maria

Urheilumuseon johtajan Pekka Honkasen selvityksen mukaan hollantilaisalus sopisi parhaiten Suomen merimuseon uusiin tiloihin, joita kaavaillaan rakennettaviksi Hernesaaren kärkeen.

Kaikki kulut rakennuskustannuksineen olisivat noin 187 miljoonaa markkaa. Ennen lopullista nostopäätöstä hylky pitäisi tutkia nykysijoillaan.

Perustutkimukset kestänevät kolme vuotta ja maksaisivat vajaat kolme miljoonaa markkaa. Tutkimuksissa selviäisi muun muassa se, voiko vuonna 1771 Nauvon vesillä uponneen aarrelaivan nostaa kokonaisena.

Teknisesti nostaminen on mahdollista, ja sukellusasiantuntemustakin Suomesta löytyy, todetaan selvityksessä. Nosto- ja kuljetuskustannukset olisivat noin 9-10 miljoonaa markkaa, joista arviolta neljänneksen voisi saada sponsoritukena yrityksiltä.

Hylyn konservointi kestäisi vähintään vuosikymmenen ja maksaisi runsaan miljoonan vuodessa. Koska laivalöytö on merkittävä koko Itämeren alueen kannalta, rahoitusta kannattaisi selvitysmiehen mielestä kysellä myös EU:lta.

Honkasen mukaan hylky on niin hyvässä kunnossa ja arvokas, että sen tutkimista pitäisi jatkaa, vaikkei sitä asetettaisikaan näytteille.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.