Mainos

Selvitä etninen syntyperäsi ja löydä kaukaiset sukulaiset – sukututkimus ei ole koskaan ollut näin helppoa

Sukututkimus on muuttunut tekoälyn ja pilvipalvelujen ansiosta helpoksi ja nopeaksi – sukujuuriaan voi tutkia vaikka kahvilla istuessa tai bussissa matkalla töihin.

Netissä on lukuisia sukututkimukseen keskittyviä sivustoja, joiden äärellä pystyy nopeastikin selvittämään sukujuuriaan satojen vuosien taakse. Yksi niistä on kansainvälinen MyHeritage, jossa profiilin luomalla voi löytää sukulaisia, joiden olemassaolosta ei ole edes tiennyt. Sivustolla on 103 miljoonaa käyttäjää lähes 200 maassa. Palvelu pystyy seulomaan jättimäisen aineiston sekunneissa tekoälyn avulla.

Sukupuuhaun lisäksi palvelussa voi tehdä DNA-testin, joka selvittää sukulaisuussuhteet tieteellisen tarkasti ja paljastaa samalla myös henkilön etnisen taustan.

Lisää tietoa MyHeritagesta löydät täältä

Yksi testin tehneistä on Vappu ja Marja Liven juontaja Marja Hintikka, jolle löytyi selvityksessä yli 22 000 DNA-osumaa. Testissä selvisi myös, että Hintikka on etniseltä taustaltaan sataprosenttisesti suomalainen.

MyHeritagen edustaja Eve Grönlund kertoi tulokset Hintikalle henkilökohtaisesti.

– Pystyimme selvittämään sukujuuriasi 1500-luvulle asti. Sieltä löytyi muun muassa Tuomas Korhonen, esi-isä 14 sukupolven takaa. Hän on ollut uudisasukas Pohjois-Hämeessä, Grönlund kertoi.

Katso alla olevasta videosta, kuka on Marja Hintikan vasta löydetty sukulainen 

Marja tekee DNA-testin 2:49

DNA-tuloksella löydetyistä sukulaisuuksista yksi oli Hintikan pikkuserkku, jolla hän soitti heti uutisen kuultuaan.

– Hei kuulin juuri, että olemme pikkuserkkuja. Haluaisitko tulla ohjelmamme yleisöön mukaan? Suku on paras, olivat Hintikan ensimmäiset sanat juuri löydetylle sukulaiselle.

DNA selviää ilman verinäytettä

MyHeritage-palvelu on yksi nopeimpia netissä toimivista sukujuuria selvittävistä palveluista. DNA-testin tulokset tulevat muutamassa viikossa.

Sukulaisosumien seulonta alkaa siitä hetkestä, kun henkilö on luonut sivustolla oman sukupuunsa. Uusista sukupuuyhteyksistä tulee heti ilmoitus sähköpostiin. Lisäksi järjestelmä kertoo, jos esivanhemmista on löytynyt mainintoja esimerkiksi sanomalehtiartikkeleissa.

​​​​​​​

MyHeritagen DNA-testi selvittää sukulaisuussuhteet sekä etnisen taustan posken sisäpinnasta otetusta pyyhkäisynäytteestä. Testin ottaja saa kotiinsa näytteenottopakkauksen ja ohjeet, joiden avulla toimenpiteeseen kuluu vain muutama minuutti. Tulokset saa neljässä viikossa näytteen lähettämisen jälkeen nettisivuille, joiden yksityisyys on tiukasti suojattu. Kaikki testinäytteet analysoidaan MyHeritagen laboratoriossa Yhdysvalloissa.

Mitä useampi perheenjäsen tekee testin, sen yksityiskohtaisempia tietoja sukunsa tarinasta voi saada, sillä kukin perheenjäsen kantaa ainutlaatuisia DNA:n osasia. Geneettisen perimän luonteen vuoksi sisarukset voivat saada keskenään poikkeavia etnisyystuloksia. Toisen tai kummankin vanhemman testaaminen tekee mahdolliseksi lisätietojen saamisen omista DNA-osumistaan, muun muassa ovatko osumat isän vai äidin puolelta.

Lue myös:

    Uusimmat