Mainos

Selkeä ja käytännöllinen Lundia

Sisusta suomalaisittainOsa 2. Lundia

Suomalaisten kotien sisustaja Lundia on valmistanut hyllykokonaisuuksia jo vuosikymmenien ajan. Hyllyjen lisäksi yritys on viime vuosina laajentanut huonekaluvalikoimaansa muun muassa pöydillä, sohvilla, valaisimilla ja lastenhuonekaluilla. Kaikissa huonekaluissa on pääperiaatteena Lundialle ominainen selkeys ja käytännöllisyys.

Lundia, eli tukeva, kestävä, muunneltava ja helposti kasattava varastohylly sai alkunsa, kun ruotsalainen puuseppä Harald Lundqvist kehitti 1940-luvulla pienessä verstaassaan kannatin- ja liitosrakenteen, joka osoittautui nerokkaaksi keksinnöksi. Hyvin nopeasti Harald Lunqvist myi keksintönsä lisenssioikeudet yli 30 maahan, muun muassa Suomeen, ja Lundia tietoisuus levisi. Nykyisin Lundia on kohonnut alkuaikojen varastohyllystä olohuoneen kalusteeksi ja sillä on vankka jalansijansa suomalaiskotien sisustamisessa.

Tehokasta tilankäyttöä

Lundia ratkaisee yksilöllisesti tilankäytön tarpeita. Muunneltavat ja täydennettävät hyllykokonaisuudet takaavat tilankäytön hyödyn maksimoinnin. Kodin koon mukaan Lundia-hyllystöjä voi hankkia juuri oikeanmittaisina ja omaan kotiin sopivina kokonaisuuksina. Muotoilun ajattomuus, rakenteen kestävyys ja helppo muunneltavuus tekevät Lundian huonekaluista kiinnostavia, haluttuja ja aina yhtä trendikkäitä.

Vaikka hyllyt ovat Lundian ehdottomasti tunnetuin tuotesarja, valmistaa yritys useita muitakin kodinsisustustuotteita. Muun muassa Saara Renvallin suunnittelemat KOTI-ruokaryhmät sopivat puitteeltaan sekä muotoilultaan kodin arkeen ja juhlaan. Lundian valikoimista löytyy myös kauniita designvalaisimia. Valaisinsuunnittelijana on toiminut Jukka Korpihete. Hän on suunnitellut yritykselle näyttävän pöytä-, jalka- ja kattovalaisimen. Valaisimille myönnettiin 15.2. Fennia Prize 2007 -kunniamaininta. Lundian valikoimista löytyy myös huonekaluja lastenhuoneeseen, eteiseen, kylpyhuoneeseen ja vanhempien makuuhuoneeseen.

Jatka – muunna – täydennä

Vaikka ensimmäisten Lundia hyllyjen kokoamisesta on vierähtänyt useita vuosia, perusajatus, jatka-muunna-täydennä on säilynyt samana. Vanhoja Lundia-hyllyjä on mahdollista täydentää uusilla jatkomoduuleilla ja rakentaa omaan kotiin soveltuva kokonaisuus. Jatkoajatuksen lisäksi vanhoja mahdollisesti kellastuneita kaapin ovia voi halutessaan korvata uusilla ovilla.

Aikaisemmin Lundian hyllykokonaisuuksia sai vain luonnon- ja jalopuunvärisinä. Tänäpäivänä Lundian hyllyjä saa myös valkolakattuina, mutta puunvärit ovat silti aina vain suosituimpia. Värimaailman kasvun lisäksi hyllyjä voi muunnella myös erisyvyisillä hyllytasoilla sekä monenkokoisilla jatkomoduuleilla. Uutta ilmettä perinteiseen Lundia hyllyyn saa myös asettamalla hyllyille kauniita sisustuskoreja.

Lundian hyllyissä on otettu huomioon kaikenikäiset kuluttajat, joten hyllyjä näkee niin nuorten kuin vanhempienkin kodeissa. Usein hyllyt siirtyvät lapsuudenkodista ensimmäiseen omaan asuntoon ja vanhat hyllyt saavat rinnalleen uusia Lundia- kokonaisuuksia täydentämään kokonaisuutta.

2000-luvun brändi – laadukkaita olohuonekalusteita

2000-luvulla Lundia on kokenut reippaasti uusia tuulia. Vaikka koko yrityksen mallisto on jo sinällään ajaton ja aina yhtä trendikäs, uusille tuotteille on aina tilaa. Tämän vuosikymmenen aikana Lundia on lanseerannut uuden OLO-malliston. Kyseisen malliston sohvat, nojatuolit ja pöydät ovat Harri Koskisen käsialaa. Hänen suunnittelemansa huonekalut edustavat selkeälinjaista ja oivaltavaa suomalaista muotoilua.

Muita Lundia uutuuksia ovat myös sängyt ja lasiesineet. Lundia merkitsee siis nykyisin hyllyjen ja huonekalujen lisäksi myös funktionaalisia lasiesineitä, jotka on suunnitellut muotoilija Markku Salo. Hän on suunnitellut Lundialle muun muassa maljakoita, kynttilälyhtyjä sekä lasisia valaisimia.

Lundia on ollut ja on yhä edelleen suomalaisten kotien sisustaja. Vanhat tuotteet jatkavat vahvassa kestävässä suosiossaan, ja designmallisto laajenee vuosi vuodelta. Lundia on perusfilosofiansa veroinen!

Lundia aikajanalla

1940 Harald Lundqvist luo Lundia-hyllyjärjestelmän sekä patentoi Lundia kannattamien ja liitosrakenteen.
1945 Lundia-hyllyjen suosio kasvaa voimakkaasti. Lisenssien myynti yli 30 maahan.
1949 Lundiasta Made in Finland. Folmar Rosenlew ja Ernst Fabritius perustavat 1949 Lundia-Myynti Oy:n / Lundia Försäljning Ab:n.
1960 Lundialle muotoutuu uusi asiakas- ja käyttäjäkunta, nykyinen perustoiminta saa alkunsa.
1970 Lundia-hyllyt arkikäyttöön koteihin. Lundian tuotanto Riihimäelle 1976.
1980 Paloheimo Oy uusii tehtaan tuotantolaitteet. Lundia vakiinnuttaa asemansa nuorekkaana kodin kalusteena.
1990 Kilpailukykyinen, kestävä ja ekologinen valinta.
1992 Paloheimo Oy ostaa Lundia Oy:n toiminnan osaksi Paloheimo-konsernia.
1994 Vienti laajenee Japaniin ja USA:han.
1999 Myymäläkonsepti kehittyy. Myymälöistä yhdenmukaisia.
2003 Uudet tasomoduulit viihde-elektroniikan säilyttämiselle. Mallistoon tulee uusi väri, valkoinen.
2004 Uusi omistaja, Lundiasta osa SINI-konsernia.
2005–2006 Klassikko uudistuu. Uusi OLO-mallisto lanseerataan.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Lundia

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.