Selätä selän akne: "Voi pahentua ennen kuin se alkaa parantua"

Mitä ovat AHA- ja BHA-hapot? 1:04
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä ovat kauneuspiireissä hehkutetut AHA- ja BHA-hapot?

Selkäakne voi olla pirullinen seuralainen, josta on vaikea päästä eroon. Miten sitkeitä finnejä kannatta hoitaa, jos toivoo kesäksi sileää ihoa? Dermatologit vastaavat.

Akne on aina monen tekijän summa, johon voi vaikuttaa hormonitoiminta, ihotyyppi ja ulkoiset tekijät. Yksi yleisemmistä selkäaknen aiheuttajista on talin tai rasvan ylituotanto. Myös kuolleen ihosolukon kertyminen hipiän pintaan voi aiheuttaa finnejä.

Muita aknen aiheuttajia ovat stressi ja ruokavalio.

Aknea, joka johtuu muista kuin geneettisistä tekijöistä, sanotaan mekaaniseksi akneksi ja sitä voi aiheuttaa esimerkiksi tiukkojen tai puristavien vaatteiden käyttö, sillä se aiheuttaa ihohuokosten tukkeutumista, kertoo lääkäri Aaron Secret Today-lehdelle.

– Useilla potilailla akne on puhjennut selkään tiukkojen urheiluliivien tai tiukempien urheiluvaatteiden aiheuttaman paineen vuoksi.

Selän akne eroaa kasvojen aknesta

Dermatologien mukaan selän aknea on vaikeampi hoitaa kuin kasvojen aknea, koska selässä iho on paksumpaa ja toisaalta omaa selkää on vaikea hoitaa.

– Epäpuhtaudet selän alueella ovat usein syvällä ja sitkeitä. Paikallishoitotuotteet eivät välttämättä pääse imeytymään tarpeeksi syvälle ja alueen hoito voi vaatia pitkäjänteisyyttä, sanoo dermatologian apulaisprofessori Neelam Vashi.

Kasvojen ja selän aknet voivat olla keskenään erityyppiä, mikä vaikuttaa myös niiden hoitotapaan.

Yleensä akne jaotellaan kolmeen eri tyyppiin: komedoakneen, kystiseen akneen ja onteloakneen, kertoo Duodecim.

Komedoakne on näistä lievin ja siinä iholle ilmestyy mustapäitä, punaisia näppylöitä ja märkänäppylöitä eli finnejä.

Kystinen akne ja onteloakne ovat taudin vaikeampia muotoja, joissa iholla näkyy edellä mainittujen lisäksi myös syviä ontelomaisia tulehdusmuutoksia.

Usein kasvoille puhkeaa komedoakne, mutta selkään tulehduksellinen akne, kertovat Secret ja dermatologian professori Erin Boh.

Vinkit selkäaknen hoitamiseen

Parhaat kemikaalit selkäaknen hoitoon ovat bentsoyyliperoksidi ja salisyylihappo, jotka auttavat kuorimaan kuolleen ihosolukon pois. Ne auttavat pitämään ihohuokoset auki, jotta ihon öljyt pääsevät poistumaan huokosista, eivätkä kerry tukoksiksi ihon alle, kertoo Boh.

Useat markkinoilla olevat vartalonpesuaineet sisältävät näitä kahta ainesosaa.

– Anna pesuaineen vaikuttaa hetken aikaa iholla ennen kuin peset sen pois. Toinen vaihtoehto on ostaa iholle jätettävää voidetta, joka sisältää näitä aineita ja hoitaa ongelmakohtia paikallisesti.

Valitse tuote, joka sisältää 2–5 prosenttia bentsoyyliperoksidia. Jos bentsoyyliperoksidin pitoisuus pesuaineessa on tätä korkeampi, voi se kuivattaa ihoa liikaa.

Varmista peseytymisen jälkeen, että olet pessyt pesuaineen iholtasi huolellisesti pois, sillä se voi viedä värit tekstiileistä.

"Ehdoton asia aknen ehkäisyssä"

Akneihon hoidossa on tärkeää pitää huolta myös kosteuttamisesta ja aurinkorasvan käytöstä.

Aurinkosuojan käyttö on ehdoton asia aknen ehkäisyssä, Vashi sanoo.

– Ihon kosteuttaminen on myös tärkeää, sillä jos iho kuivuu, se alkaa tuottamaan enemmän öljyjä yrittäessään pitää kosteutta yllä. Käytä akneiholle öljyttömiä tuotteita, Vashi ja lääkäri Katherine Lee sanovat.

Nämä vinkit auttavat lievään akneen, mutta jos akne on keskivaikea tai vaikea, tai kärsit kystisestä aknesta, itsehoito ei auta, vaan tarvitset lääkärin määräämää lääkekuuria.

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos huolellisesta ja säännöllisestä ihonhoidosta ei synny tuloksia viimeistään kolmen kuukauden jälkeen.

– Joskus akne voi pahentua ennen kuin se alkaa parantua. Merkkejä paranemisesta voi näkyä jo kuuden tai kahdeksan viikon jälkeen, mutta täydellinen paraneminen voi viedä kuukausia, Vashi sanoo.

Vältä näitä virheitä

1. Kuorinta

Kemikaalinen tai fyysinen kuorinta voi ärsyttää ihoa ja pahentaa aknea, eikä missään nimessä nopeuta sen paranemista. Ole ihollesi hellävarainen ja muista, että maltillisuus palkitaan.

2. Tiukat vaatteet

Hankaus tai paine voivat pahentaa aknea. Yritä valita vaatteita, jotka eivät aiheuta hankausta selän alueelle.

3. Puristelu

Useat ihon hyperpigmentaatiot ja värimuutokset johtuvat arvista, joita akne on jättänyt jälkeensä. Vältä siis finnien puristelua viimeiseen asti, jotta iho ei arpeudu.

Finnien puristelu voi myös aiheuttaa tulehdusta ja aknen pahenemista.

4. Hikiset vaatteet

Urheilun tai muiden tilanteiden jälkeen, joissa olet hikoillut, kannattaa käydä suihkussa mahdollisimman pian. Hikiset vaatteet ihoa vasten aiheuttavat ihon hautumista.

5. Painavat laukut

Vältä kantamasta painavia laukkuja tai reppuja, sillä nekin voivat aiheuttaa aknealueelle hankausta.

6. Likaiset petivaatteet

Petivaatteet kannattaa vaihtaa puhtaisiin säännöllisesti, jotta iho pysyy puhtaana.

7. Auringon ottaminen

Toisin kuin moni saattaa luulla, auringon ottaminen aknealueelle ei paranna tilannetta, vaan voi pahentaa sitä ja viivyttää aknen paranemista.

Lähteet: TodayDuodecim

Lue myös:

    Uusimmat