Voiko ruokasoodaa käyttää ihonhoidossa? Dermatologi kertoo mielipiteensä somen hittineuvosta

Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon 1:09
KATSO MYÖS: Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon: kosmetologi Minna Malinen neuvoo, mitä kannattaa huomioida aamuisin ja iltaisin.

Kodin tehoainetta eli ruokasoodaa voi käyttää niin leivonnassa kuin siivouksessakin. Nyt sosiaalinen media väittää ruokasoodan toimivan myös ihonhoidossa. 

Iho-ongelmia, kuten aknea, hoidettaessa moni tekee yleisen virheen ja ostaa kasapäin kalliita ihonhoitotuotteita. Jo valmiiksi tulehtunutta ihoa yritetään hoitaa liian monella uudella tuotteella. Liian usein vaihtuva lukuisia eri tuotteita sisältävä ihonhoitorutiini voi kuitenkin jopa pahentaa aknen kaltaisia iho-oireita.

TikTokissa suositellaan ruokasoodaa ihonhoidossa

Tiktokkaaja Angela May vannoo erikoisen, lähes jokaisen kodista löytyvän tuotteen nimeen. May väittää saavuttaneensa lasimaisen puhtaan ihonsa käyttämällä ruokasoodaa vuosien ajan.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

– Tämä muutti ihoni rakenteen, May kertoo ruokasoodaa käsittelevällä videollaan, jota on katsottu jo liki neljä miljoonaa kertaa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jatkovideolla May kertoo, että hän tekee ruokasoodasta ja vedestä massaa, jota hieroo ihoonsa kahdesti viikossa kuorinta-aineen tapaan. 

Osa videot nähneistä käyttäjistä tiesi jo tästä salaisesta kikasta.

– Isoäitini pesee kasvonsa hunajalla ja ruokasoodalla. Hän vanhenee kuin hieno viini, eräs käyttäjä paljastaa.

– Käytän samaa kikkaa. Ruokasooda ei ole koskaan tuottanut pettymystä hankkiutuessani eroon näppylöistä, eräs käyttäjä kertoo. 

Mekaaninen vai kemiallinen kuorinta?

Insider kysyi ihotautilääkäri Brendan Campilta, onko ruokasooda edullinen ihonhoitoniksi vai taas uusi, ikävillä sivuvaikutuksilla höystetty TikTok-trendi.

Campin mukaan ruokasooda kyllä kuorii ihoa edullisesti.

– Kuoriminen auttaa ihon kirkastamisessa ja parantaa ihon tekstuuria, Camp toteaa.

Erityisesti ruokasooda voi auttaa tummien pigmenttiläikkien ja ihon pinnalla esiintyvien värierojen kanssa.

Ruokasooda toimii mekaanisena kuorijana. Se siis fyysisesti kuorii ihon pintaa ja irrottaa kuollutta ihosolukkoa. Se myös poistaa ihon pinnasta öljyä, joka voi aiheuttaa aknea. Ruokasoodan isoin etu on sen edullinen hinta.

Huomioi riskit

Ruokasoodan käyttö ihonhoidossa ei kuitenkaan ole täysin riskitöntä. Se voi myös vahingoittaa ihoa. Sille on syynsä, miksi ihotautilääkärit eivät suosittele käyttämään ruokasoodaa ihonhoidossa. Ruokasoodan pH-tasapaino on emäksinen, kun taas ihon pH on luonnostaan hapan. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

TikTokiin videoita tekevä ihotautilääkäri Joyce Park kertoo, että ruokasoodan pitkäaikainen käyttö voi häiritä ihon pH-tasapainoa. PH-tasapainon kanssa leikittely voi jopa johtaa aknea aiheuttavien bakteerien lisääntymiseen iholla. 

Ruokasooda on myös liian karkeaa käytettäväksi iholla. Se voi olla liian hankaava ja aiheuttaa pieniä repeytymiä ihon pinnassa, jotka ovat infektioille alttiita.

Jos TikTokissa suositellaan ruokasoodaa mekaanisena ihon kuorijana, toivoo ihotautilääkäri Camp lähestymään vinkkiä terveellä järjellä. Kemialliset kuorinta-aineet voivat olla esimerkiksi herkälle iholle parempi vaihtoehto kuin kovakouraisesti ihoa hankaava ruokasoodasta tehty tahna.

Lue myös:

    Uusimmat