Jos olet laiska hoitamaan ihoasi, tämä kauneustrendi sopii sinulle

Näitä meikkejä kaikki himoitsevat – ostovimman taustalla vaikuttamista, kiireen tuntua ja fomoa 6:09
KATSO MYÖS: Avasimme somen tämän hetken kauneustrendien Pandoran lippaan ja selvitimme muun muassa mitkä meikit ovat juuri nyt himoituimpia.

Loppuvuodesta 2023 ihonhoidossa yksinkertaistetaan ja karsitaan turhista.

Kauneuden ja ihonhoidon tuotevalikoima muistuttaa nykypäivänä jo ruokakaupan irtokarkkihyllyä. Kaikenlaisia tuotteita eri tarkoituksiin on tarjolla hyllyrivi- ja osastokaupalla. Toisille vaihtoehtojen paljous on tervetullutta, kun taas toisille vaihtoehtojen loputtomuus aiheuttaa vain harmaita hiuksia. Kun erilaisia tuotteita keksitään jatkuvasti lisää, saattaa moni kauneusintoilija käyttää jopa liian montaa erilaista rasvaa ja seerumia kerrallaan.

Pahimmillaan ihonhoidosta on tullut monikymmenvaiheinen urheilusuoritus, joka suoritetaan aamuin ja illoin. Peilikaappien kotikemistinä saattaa pahimmassa tapauksessa tehdä enemmän hallaa kuin helliä omaa hipiää. 

Viime vuosien monimutkaiseen ihonhoitoon on vastavetona noussut yksinkertainen skinimalismi, jossa ihonhoito on karsittu vain kolmeen vaiheeseen. 

Monivaiheisten ihonhoitorutiinien ongelmat

Jossain vaiheessa monivaiheiset ihonhoitorutiinit tulivat muotiin ja osaksi jokapäiväistä elämäämme. Ongelma on se, että pahimmillaan eri aineet iholla voivat aiheuttaa hallaa itse hipiälle, puhumattakaan eri voiteiden aiheuttamasta lovesta kukkarossa. Myös jatkuva voiteiden levittäminen, pyyhkiminen ja peseminen vievät tuhottomasti aikaa.

Ihon ylihoitaminen on nykypäivän tarjonnan runsauden varjopuoli. Uusia seerumeita, puhdistusaineita, voiteita, kuorintoja, kasvomaskeja ja eliksiirejä tuputetaan jatkuvana kuva- ja informaatiovirtana. Tällöin on todennäköistä, että monen tavantallaajan ihonhoitorutiinista on tullut monimutkainen ja monivaiheinen erilaisten rasvojen ja tehoaineiden kerrostama uuvuttava rutiini. 

Oprah Dailyn haastattelema ihotautilääkäri Karan Lal paljastaa, että jotkut hänen asiakkaansa ovat käyttäneet jopa 600 dollarin arvoista monimutkaista ihonhoitorutiinia päivittäin. Todellisuudessa huomattavasti vähempikin riittäisi.

Kerrostamalla tuotteita saatat tietämättäsi sekoittaa ainesosia, jotka eivät sovi sekoitettavaksi keskenään. Ihonhoitotuotteiden vaihtaminen liian usein ja liian dramaattisesti voi myös aiheuttaa ikäviä reaktioita hipiässä. Normaalisti ihonhoitorutiinissa kannattaa lisätä tai poistaa vain yksi tuote kerrallaan ja totuttaa ihoa parin viikon ajan.

Myös liian voimakkaiden tehoaineiden, kuten retinolin tai kuorivien happohoitojen kanssa on syytä olla erityisen maltillinen. Liiallisesti ja liian usein käytettäessä saatat vahingossa myös pahentaa jo olemassa olevia iho-ongelmiasi.

– Saatat esimerkiksi kerrostaa C-vitamiinia sisältää tuotetta jonkin aineen kanssa, joka pahentaa akneasi, Lal varoittaa.

Myös allergisten reaktioiden kohdalla voi olla tuskallista alkaa selvittämään, mikä kymmenvaiheisen ihonhoitorutiinin tuotteista aiheuttaa reaktion. 

Skinimalismi – tästä on kyse 

Yksinkertaistetussa ihonhoitorutiinissa on tärkeää pysyä rutiinille uskollisena. Kun käytettäväksi on valikoitu muutama oikeasti toimiva ihonhoidon sankari, on niissä hyvä pitäytyä.

– Yksinkertaistetussa ihonhoitorutiinissa on monia hyviä puolia. Jotta näet tuloksia, on tuotteita käytettävä kuitenkin säännöllisesti, ihotautilääkäri Shereene Idriss kertoo.

Tuotteita valikoidessa kannattaa selvittää, mikä on oman ihon suurin ongelmakohta. Jos ihossa on väriepätasaisuutta, kannattaa hankkia kirkastavia ainesosia sisältäviä tuotteita. Jos iho punoittaa herkästi, valitse rauhoittavia ainesosia rutiiniisi. Kuivalle iholle kannattaa etsiä kosteuttavia tuotteita. Älä kuitenkaan yritä taklata kaikkia ongelmia kerralla. 

Skinimalismi ei vaadi sitä, että heittäisit suosikkituotteesi roskikseen. Sen sijaan ideana on keskittää kaikki ihonhoidon vaiheet taklaamaan yhtä iho-ongelmaa tai tarvetta kerrallaan. Niin kuin nimikin jo ehdottaa tarkoituksena on jakaa ihonhoito kolmeen tai neljään vaiheeseen.

Ihonhoito alkaa sen puhdistamisesta oikeanlaisella puhdistustuotteella, mitä seuraa aktiivisesti hoitava seerumi, sitten voide tai öljy ja lopuksi aurinkorasva. Yötä vasten aurinkorasvan voi luonnollisesti jättää rutiinista pois.

Seerumin voi vaihtaa kerran viikossa johonkin tehoaineeseen, kuten retinoliin, joka voi hoitaa aknea ja lieviä ikääntymisen merkkejä. 

Ihmiset, joilla ei ole aknen tai ruusufinnin kaltaisia iho-ongelmia ei todellisuudessa edes tarvitsisi käyttää monimutkaisia ihonhoitorutiineja. 

Puhdistus

Erilaisia puhdistustuotteita on runsaasti. Ihmisille, joilla on terve iho, voi pelkkä vedellä pesu riittää aamuisin. 

Meikki täytyy aina poistaa kasvoilta. Kasvojen yleiseen puhdistukseen kannattaa valita saippuaton vaihtoehto. 

Saippua on tehokas poistamaan rasvaa ja lipeää. Saippuassa on kuitenkin erittäin korkea ph-arvo, joka pesee hyödyllisiä lipidejä ja rasvoja pois iholta. Iho tarvitsee niitä säilyttääkseen kosteustasapainonsa. Saippua voikin olla monelle liian raju puhdistustuote. 

Monet saippuattomat puhdistustuotteet mainostavat itseään sanoilla lempeä ja hellävarainen, etsi siis niitä sanoja kauppojen hyllyiltä. Tällaisissa tuotteissa ph-arvo on lähellä ihon omaa arvoa, eli viittä ja kuutta. 

Seerumi ja kosteutus

Hyvin kosteutettu ja rasvattu iho toimii tehokkaammin. Iho toimii suojakerroksena ulkoiselle maailmalle ja suojaa ultraviolettisäteilyltä ja haitallisilta mikro-organismeilta, mikä onkin ihon rooli immuunipuolustuksessa.

Kuiva iho hilseilee ja kutisee. Sellaista ihoa on tärkeä hoitaa, mutta jos iho tuntuu luonnostaan kosteutetulta, ei rasvata välttämättä tarvitse vain rasvaamisen ilon takia. Joidenkin tarve käyttää kosteusvoidetta voi olla linkitettyinä vuodenaikoihin. Talvella iho on todennäköisemmin kuivempi kuin kosteilla kesähelteillä.

Healthin haastatteleman ihotautiasiantuntija Dr. Fayne Freyn mukaan monet voiteet, jotka väittävät hoitavan ikääntymisen merkkejä, kuten yövoiteet ja silmänympärysvoiteet, jotka ovat todellisuudessa vain hienolla nimellä varustettuja kosteusvoiteita. Niiden toimintaperiaate on sama kuin kosteusvoiteiden, eli ne kosteuttavat ihoa. 

– Minulla ei ole mitään silmänympärysvoiteita vastaan. Jos pidät siitä, voit tietysti jatkaa sellaisen käyttämistä, mutta et välttämättä tarvitse sellaista. Voit aivan hyvin käyttää myös kasvovoidettasi, Dr. Frey väittää.

On kuitenkin hyvä huomioida, että silmien ihonympärys on hyvin herkkää. Valitse siis kosteusvoiteeksi hajusteeton ja hellävarainen voide. 

Lopuksi on tärkeää huomioida, että ihon terveyteen vaikuttavat monet elämäntapoihin liittyvät asiat, kuten riittävä uni, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, riittävä vedensaanti, liikunta ja stressihallinta.

Jos elämänhallinta on ruvella, on myös todennäköistä, että ihokin oireilee.

KATSO MYÖS: Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon

Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon 1:09
Näin hoidat ihoasi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Oprah Daily ja Health 

Lue myös:

    Uusimmat