Somessa kohistaan halvasta tavasta hävittää finnit nopeasti – voiko kikka todella toimia?

Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä? Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit 3:45
Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä? Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit.

TikTokissa kohistaan taas yhdestä kauneusvinkistä. Mutta voiko hilsesampoo todella auttaa akneen?

Erilaisista niksivideoistaan tunnetussa TikTokissa kohistaan nyt yllättävästä tavasta hoitaa aknea. Amerikkalainen Elyse Myers kertoi palvelussa syyskuun lopulla, ettei finneistä kärsivän tarvitse tuhlata rahojaan kalliisiin ihonhoitotuotteisiin – hilsesampoo riittää.

Nainen kertoo ihotautilääkärin selittäneen hänelle, että hilsesampoon sisältämä sinkki on hyväksi kasvoille. Niinpä Myers luopui kalliista ihonhoitotuotteistaan, joita oli tuloksetta käyttänyt, ja alkoi pestä kasvojaan sampoolla. Hän väittää ihonsa muuttuneen kirkkaammaksi jo kolmessa päivässä. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ajatus halvasta keinosta hoitaa finnejä on iskenyt syvälle TikTok-kansaan. Parissa viikossa video on kerännyt lähes 12 miljoonaa katselukertaa ja 1,6 miljoonaa tykkäystä.

Mutta onko somehitiksi muodostunut vinkki oikeasti kokeilemisen arvoinen?

Hilsesampoo voi auttaa tietyntyyppiseen akneen

Health-sivuston haastattelemat ihotautilääkärit kertovat, että hilsesampoon sisältämä sinkkipyritioni voi auttaa Malassezia-hiivasienen aiheuttamaan akneen. 

Ongelma on, että suurimmalla osalla ihmisistä finnit eivät johdu hiivasienestä vaan lisääntyneestä talinerityksestä johtuvasta talirauhasten tukkeutumisesta ja tulehtumisesta.

Rasvahiivat voivat edelleen lisätä tulehdusreaktiota. Hilsesampoo ei silti ole oikea tapa hoitaa tavallisia finnejä. Aknen perushoitoon kuuluu ihon pesu kahdesti päivässä vedellä ja saippualla sekä kosteutus kevyellä voiteella.

Hilsesampoon käyttäminen kasvoille ei todennäköisesti aiheuta erityistä harmia mahdollisen ihon kuivumisen ja ärtymisen lisäksi. Etenkin herkkäihoisten tai ihottumasta kärsivien kannattaakin jättää kikka koittamatta. 

Mikäli hilsesampoovinkin haluaa joka tapauksessa testata, paras tapa on Northwesternin yliopiston ihotautien apulaisprofessori Julia Mhlaba mukaan antaa sen vaikuttaa iholla muutaman minuutin ajan, pestä sampoo pois ja kosteuttaa sen jälkeen iho huolellisesti.

Yhdessä tai kahdessa yössä akne ei silti häviä vaan uusien hoitokonstien todellinen teho on nähtävissä parissa viikossa.

Katso alla olevalta videolta, mikä osa suihkusta unohtuu helposti puhdistaa.

Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi? 0:19
Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi?

Lue myös:

    Uusimmat