Ihotautilääkäri listaa kolme yleistä tekoa, jotka oikeasti ärsyttävät hipiääsi

Mitä ovat AHA- ja BHA-hapot? 1:04
Katso myös: Mitä ovat ihonhoidossa käytettävät AHA- ja BHA-hapot?

Tietyt arkiset asiat saattavat ärsyttää kasvojesi ihoa turhaan.

Kaikki tietävät, ettei meikit naamassa kannata nukkua yöunia, koska se ei tee hyvää kasvojen iholle. Well + Good kuitenkin muistuttaa, että muutamat arkiset asiat voivat myös tehdä enemmän hallaa kuin hyvää iholle ja erityisesti sen uloimmalle suojaavalle kerrokselle, eli orvaskedelle.

Pieni muistutus: Orvaskesi toimii ihmisen suojana ulkomaailmaa vastaan. Sen pieneliökasvusto eli mikrofloora, suojelee elimistöä esimerkiksi haitallisilta mikrobeilta. Kun mikroflooran ekosysteemiä häiritään, voi se johtaa ihon ärtymiseen ja ihotulehduksiin. Pahimmillaan se voi aiheuttaa ihosairauksia, kuten aknea, ruusufinnin tai ekseemaa.

On erityisen tärkeää pitää huolta ihonhoidosta talvikuukausina, kun ihon pahin vihollinen rellestää vapaana: kuiva ja kylmä ilma. Kuvittele, että orvaskesi toimii kuin ihosi toppatakkina säiden armoilta suojaten.

Well+ Good nosti esille kolme arkista asiaa yhdessä TikTokista tutun ihotautilääkäri Muneed Shahin kanssa. Näitä ei kannata tehdä, mikäli arvostat ihosi kuntoa ja kosteustasapainoa.

1. Kuorit ihoasi liian usein

Jos ihosi pystyisi puhumaan, se lainaisisi Adelea: ”Go easy on me, baby!”. Ole siis lempeä ihollesi.

Jos aggressiivisesti kuorit ihoasi yrittäessäsi päästä eroon kuivista ja kuolleista ihosoluista, hillitse itsesi. Ylikuoriminen voi johtaa herkistyneeseen ihoon, joka voi heikentää orvaskettä ja johtaa ihotulehduksiin ja ärtymiseen. Välttääksesi tätä Shah suosittelee kuorimaan ihoa korkeintaan kahdesti viikossa.

2. Käytät meikinpuhdistusliinoja

Jos käytät meikin puhdistukseen puhdistusliinoja, eritoten mikäli käytät niitä silmämeikkiin, lopeta heti.

Sen lisäksi, että puhdistusliinat eivät ole ympäristöystävällisiä, ihotautilääkärit kertovat, että meikinpuhdistusliinat irrottavat iholta meikin lisäksi luontaisia öljyjä ja voivat ärsyttää hipiää. Ellet pese kasvojasi liinojen käytön jälkeen, liinat jättävät iholle aineiden jäämiä, mitkä voivat aiheuttaa ongelmia orvaskedellä.

– Jäämät voivat sisältää tensidejä, liuotusaineita, emulgaattoreita ja säilöntäaineita. Ihon pinnalle jäädessään ne voivat johtaa ärtymiseen ja allergisiin reakitoihin, dermatologi Charlotte Birnbaum kertoo.

Erityisesti ihosairauksista kärsivien ihmisten tulisi pitää näppinsä erossa puhdistusliinoista. Sitä paitsi meikinpuhdistusliinat eivät ole kovin tehokkaita ihon puhdistajia, vaikka näkyvät jäljet eyelinerista ja ripsiväristä voisivatkin irrota. Puhdistamisen sijaan liinat enemmänkin liikuttelevat meikkiä ihon pinnalla.

Meikki kannattaa pestä liinojen sijaan hellävaraisella öljypohjaisella meikinpuhdistusaineella ja hellävaraisella kasvovedellä.

3. Kuumat suihkut

Kuumat suihkut voivat tuntua taivaallisilta talven kylminä iltoina. Sen lisäksi monelle kuuma suihku voi olla tapa vähentää stressiä ja ahdistusta. Vaikka kuumuus ja lämpö rauhoittaa mieltä ja lihaksia, se voi olla liikaa iholle. Kuuma vesi voi olla vahingollista iholle, koska se saattaa irrottaa iholle välttämättömiä lipidejä ja proteiineja, mikä voi johtaa ihon ärtymiseen.

Ideaalissa tilanteessa suihku saa olla lämmin, ei siis kuuma. Jos kuuman höyryävät suihkut ovat henkireikäsi sydäntalvella, pyri pitämään ne lyhyinä ja käytä suihkun jälkeen kosteuttavaa kosteusvoidetta, joka vahvistaa ihoasi suojaavia kerroksia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Well+ Good

Lue myös:

    Uusimmat