Onko hormoniehkäisy yhteydessä akneen, painonnousuun, masennukseen tai lapsettomuuteen? Gynekologit vastaavat

Aiheuttaako hormoniehkäisy lapsettomuutta? 1:30
Katso video: Aiheuttaako hormonaalinen ehkäisy lapsettomuutta?

Hormonaalisiin ehkäisykeinoihin liittyy paljon vääriä uskomuksia. Gynekologiaan erikoistuvat lääkärit Nico Vehmas ja Nora Ala-Pietilä murtavat yleisimmät hormoniehkäisyä koskevat myytit.

Moni hormoniehkäisyn aloittava tai sitä pitkään käyttänyt pohtii, miten kehon ulkopuoliset hormonit vaikuttavat omaan terveyteen. 

Kenties yleisimpiä hormoniehkäisyyn liittyviä myyttejä ovat, että ne aiheuttavat painnonnousua, aknea, masennusta tai lapsettomuutta.

Katso yllä olevalta videolta, mitä asiantuntijat sanovat myytistä, jonka mukaan hormoniehkäisy aiheuttaa lapsettomuutta.

Mutta mitä gynekologit Nico Vehmas ja Nora Ala-Pietilä sanovat painonnousun ja hormonien yhteydestä?

– Painonnousua ei ole voitu luotettavasti yhdistää tietynlaiseen ehkäisyyn. Keltarauhashormoniehkäisyssä eli esimerkiksi ehkäisykapselin tai minipillereiden käyttäjillä voidaan nähdä, että kehoon kerääntyy nestettä ja sitä kautta painonnousua.

Millainen yhteys on hormoniehkäisyllä ja aknella? Juttu jatkuu videon alla.

Tällaiset ehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa aknea 0:41
Videolla kerrotaan, millaiset ehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa aknea.

Moni hormoniehkäisyä pohtiva saattaa pelätä lääkkeen vaikutusta mielialaan.

– Hormonaalinen ehkäisy ei aiheuta masennusta, mutta se voi aiheuttaa joillekin mielialan vaihtelua. Toisaalta ne voivat parantaa pahoja PMS-oireita, jolloin ne voivat myös parantaa mielialaa, Vehmas kertoo.

Ala-Pietilä ja Vehmas kertovat, että esimerkiksi erilaisissa yhdistelmäehkäisypillereissä on keskenään eroja siinä, missä suhteessa ja millaista hormonia ne sisältävät. Sen vuoksi ei kannata heittää kirvestä kaivoon, vaikka itselle sopivan valmisteen löytymiseen menisi aikaa vähän pidempäänkin.

– Yleensä suosittelemme kokeilemaan yhtä ehkäisyvalmistetta vähintään kolmen kuukauden eli kolmen kierron verran, sillä siinä ajassa näkee, sopiiko kyseinen valmiste itselle, muistuttaa gyne Nora Ala-Pietilä.

Riittääkö keskeytetty yhdyntä ehkäisyksi? Miten toimii kehon merkkien seuraamiseen perustuva ehkäisykeino? Katso alta koko Seksimyytit-sarjan toinen jakso.

Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? 15:03
Estääkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen?

Seksimyytit-sarjan kolmannessa jaksossa syvennytään fetisseihin liittyviin myytteihin ja kuullaan millaisia fetissejä seksityöntekijältä pyydetään ja mitä niistä hän on valmis toteuttamaan. Katso kolmas jakso tästä

Onko ensimmäinen jakso vielä näkemättä? Seksimyytit-sarjan pilottijaksossa selvitetään, mistä miehet nauttivat ja miten eturauhanen liittyy peniksellisen ihmisen nautintoon. Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat