Mainos

Onko iho treenin jälkeen täynnä punaisia näppylöitä? Näin ehkäiset inhottavan vaivan

Punoittaako iho treenin jälkeen? Onko iholla näppyjä? Kyseessä voi olla kuntoilun aiheuttama akne tai lämpöihottuma. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä!

Treeni sujuu, lihakset kasvavat, vatsa pienentyy ja laitteisiin voi lisätä painoja. Säännöllinen kuntosaliharjoittelu tuo mukanaan monia fyysisiä muutoksia, jotka ovat pääasiassa erittäin toivottuja.

Useita salilla kävijöitä vaivaa kuitenkin yksi epämiellyttävä vaiva, nimittäin pienet, punaiset näppylät olkapäiden, kainaloiden tai nivusten seudulla.

Aknea tai lämpöihottumaa?

Näpyt voivat olla tavallista ihottumaa tai aknea, mutta kyse voi olla myös militariasta, joka tunnetaan myös hikirakkulatautina tai "lämpöihottumana".

Hikirakkulatauti on hikirauhasten umpeutumisesta johtuva tila, joka aiheuttaa juuri pienien näppylöiden syntymisen keholle. Useimmiten näppylöitä syntyy sellaisiin kohtiin, jossa iho taittuu, kuten nivusiin tai kainaloihin.

Treenaaminen on yksi yleisimpiä syitä, jotka synnyttävät aknea ja lämpöihottumaa: mitä enemmän hikoilee, sitä suurempi todennäköisyys on, että lika, kuollut iho tai hiki tukkivat huokoset.

Entistä suuremmaksi riski näppylöiden syntymiselle kasvaa, jos kuntoilu tapahtuu todella kuumassa ja kosteassa ympäristössä.

Ennakointi on paras lääke

Näppylät voivat olla kivuliaita, inhottavia ja rumia – varsinkin jos iho ärtyy ja kutisee. Aknea ja lämpöihottumaa voi kuitenkin hoitaa parhaiten ennakoimalla.

Amerikkalainen ihotautilääkäri Bruce Robinson suosittelee ottamaan salille hikiliinan, jolla kuivaa ihoa säännöllisesti koko treenin läpi. Pyyhkimällä lian ja hien voi estää huokosia tukkeutumasta ja näppylöitä syntymästä.

Robinson suosittelee myös valitsemaan todella tiukkojen urheiluvaatteiden sijaan löysemmät ja hengittävämmät vaatteet, sillä tiukat vaatteet estävät hikeä haihtumasta. Treenin jälkeen urheiluvaatteet tulisi ottaa pois ja siirtyä suihkuun niin pian kuin mahdollista.

Myös kuumassa ympäristössä urheillessa, kuten kuntosalilla, kannattaa pitää ajoittain taukoja. Juo vettä ja anna itsesi viilentyä.

Monet muut asiat voivat myös aiheuttaa kuntoillessa iho-ongelmia. Lue, miten voit välttää esimerkiksi kuntosalilaitteista leviävät infektiot sekä vaatteiden ja ihon hankaumat

***

0:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.