Kriittinen alue, jolle usein unohdetaan lisätä aurinkorasvaa – unohdatko itsekin?

Mitä eroa on kemiallisella ja fysikaalisella aurinkosuojalla? 1:01
Mitä eroa on kemiallisella ja fysikaalisella aurinkosuojalla?

Levitätkö aurinkovoidetta varmasti kaikkialle? Muista suojata varsinkin ihon herkimmät osat, kuten silmänympärysiho.

Kenellekään ei tule varmastikaan yllätyksenä, että varsinkin kesällä aurinkorasvaa tulisi käyttää päivittäin ihon suojelemiseksi.

Hekin, ketkä uutterasti rasvaavat käsivarret ja olkapäät, posket ja nenän ja jopa niskan ja korvien taustat, saattavat silti unohtaa yhden oleellisen alueen. Harva nimittäin muistaa lisätä aurinkorasvaa silmien ympärysalueelle, erityisesti silmäluomille.

Huffpost-julkaisun haastattelema ihotautilääkäri Karan Lal kertoo, että hän on nähnyt yksiä pahimmista ihosyövistä juuri silmäluomien alueella.

– Ihosyövän leikkaaminen tällä alueella on hankalaa ja voi aiheuttaa merkittävät arvet. Tämä voi johtaa krooniseen silmien kuivuuteen. Olen nähnyt ihmisten menettävän koko ala- ja yläluomen ihon ihosyövän takia, Lal kertoo.

Syy, miksei monikaan aurinkorasvaa silmänympärysalueella levitä, piilee todennäköisesti siinä, että meitä on aina neuvottu välttämästä kyseistä aluella erilaisia voiteita levitettäessä. 

– Koska tämän alueen iho on hyvin herkkä, ihmiset saattavat olla varuillaan aurinkosuojan lisäämisestä sille tai koska he pelkäävät, että voidetta menee silmiin, ihotautilääkäri Hadley King kommentoi.

Kingin mukaan myös aiemmat kokemukset aurinkosuojan ärsytyksestä silmiin tai silmämeikin pilaantumisesta saattavat vaikuttaa päätökseen.

Silmän alueen suojaaminen olisi kuitenkin erittäin tärkeää ja onneksi siihen löytyy myös sopivia tuotteita.

Miksi silmänympärysihon suojaaminen on niin tärkeää?

Suojaa silmät aurinkovoiteen lisäksi aurinkolaseilla ja hatulla

Jos et yksinkertaisesti pysty levittämään aurinkovoidetta silmienympärysiholle – tai vaikka voisitkin, lisäsuojaa voi hakea aurinkolaseista ja hatusta. 

Polarisoidut UV-säteitä suodattavat linssit toimivat parhaiten, varsinkin jos linssit ovat sen verran isot, että ne todella peittävät silmän alueen.

Leveälierinen hattu ei suojaa pelkästään silmiä, vaan varjostaa myös herkästi palavia otsaa, niskaa, päänahkaa ja korvia.

Silmänympärysiho on ihoa siinä missä muuallakin vartalossa, minkä vuoksi se on yhtä, ellei jopa alttiimpi, palamiselle. Ihotautilääkäri Kingin mukaan joissain tapauksissa ihosyöpä silmän alueella saattaa olla huomattavan aggressiivinen ja vaikeahoitoinen.

Ihotautilääkäri Papri Sarkarin mukaan silmäluomi on erityisen epämiellyttävä kohta ihosyövän leikkaukselle.

– On muutama paikka, joita ei ole mukava leikata ihosyövän vuoksi, ja silmänympärysiho on ehdottomasti yksi niistä, Sarkar toteaa.

Silmänympäryksen suojaamatta jättämisessä on ihosyöpäriskin lisäksi myös esteettisiä haittoja.

Ihotautilääkäri Lal muistuttaa, että silmäluomet ovat hankautumisen ja naarmuuntumisen takia erityisen alttiita hyperpigmentaatiolle, koska iho on niin ohut. Samasta syystä alueen iho on erittäin herkkä auringonvalolle ja liika altistuminen ilman suojausta voi tehdä silmäluomien ihosta roikkuvaa ja hilseilevää.

Aurinkosuoja voi estää herkän ihon ryppyyntymistä ja jopa tummia silmänalusia.

Silmäkirurgi kertoo vinkit silmille turvallisten aurinkolasien valintaan. Juttu jatkuu videon alla.

Silmäkirurgi Sirpa Loukovaara kertoo vinkit silmille turvallisten aurinkolasien valintaan 4:42
Miten valita hyvät aurinkolasit?

Paras rasva ja kuinka se tulisi levittää

Huffpostin haastattelemat ihotautilääkärit suosittelevat kasvojen ja silmänympärysihon suojaamiseen fysikaalista aurinkosuojaa, sillä kemialliset aurinkosuojat saattavat helposti ärsyttää ja kirvellä silmien ihoa. 

nainen, silmät
Muista suojella myös herkkä iho silmien ympärillä.

Suojakertoimien kannattaa olla vähintään SPF 30 tai korkeampi. Aurinkosuojavoiteista löytyy kasvoille suunnattuja versioita ja vieläpä nimenomaan silmien herkälle alueelle suunniteltuja voiteita. Silmäalueella suunnattua voidetta voi hyvin käyttää koko kasvojen alueella.

Kun sopiva suojatuote on valittu, kannattaa kiinnittää huomiota myös voiteen levittämiseen. Välttääksesi silmien ärsytystä, levitä voidetta ohut kerros puhtailla ja kuivilla käsillä. Ihotautilääkäri Sarkar neuvoo levittämään silmien alueella varovasti ensin ohuen kerroksen ja sen kuivuttua vielä toisen ohuen kerroksen. Tarvittaessa ja halutessaan aurinkosuojan päälle voi levittää vielä meikkiä.

Katso myös: Aurinko tuo mukanaan monenlaisia haittoja – asiantuntija neuvoo, miten voit suojautua. 

Aurinko tuo mukanaan monenlaisia haittoja – asiantuntija neuvoo, kuinka vaaroilta voi suojautua 7:21
Miten suojautua auringon vaaroilta?

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Uusimmat