Seksielämän haasteet saavat monet kiinnostumaan tästä parisuhteen muodosta – kaikille se ei sovi: "En lähtökohtaisesti suosittelisi"

Miten pyydän lisää seksiä parisuhteessa? 1:07
Katso myös: Miten parisuhteessa voi pyytää kumppanilta lisää seksiä?

Oletko koskaan haaveillut avoimesta suhteesta? Kyselytutkimuksen mukaan lähes joka viides suomalainen on. Taustalla voivat olla parisuhteen seksielämän haasteet.

Kaalimato.comin teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 19 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut kokeilemaan avointa suhdetta.

Avoin suhde tarkoittaa parisuhdetta, jossa kummallakin osapuolella on lupa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä muidenkin kuin oman kumppanin kanssa.

Avoin suhde kiinnostaa yhä enenevissä määrin. Jo vuonna 2017 tutkijat huomasivat, että edellisten vuosien aikana ihmiset olivat ryhtyneet hakemaan Googlesta aiempaa enemmän termejä "avoin suhde" ja "polyamorinen suhde". Samaan aikaan niin kutsuttujen vanhanaikaisten seksitermien suosio näytti kääntyneen laskuun. 

Mutta voiko avoin suhde oikeasti toimia?

Näitä asioita avoin suhde vaatii

Toimiakseen avoin suhde vaatii rehellisyyttä, jatkuvaa kommunikointia ja lujaa luottamusta, kertoo Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen tiedotteessa. Seksuaaliterapeutti painottaa, että suhde omaan kumppanin on syytä pitää tärkeysjärjestyksessä suhteen ulkopuolisten kumppanien yläpuolella.

Liki viidennes suomalaisista on kiinnostunut avoimen suhteen ajatuksesta. Ajatus kutkuttaa kuitenkin huomattavasti enemmän miehiä. Heistä jopa 24 prosenttia on kyselytutkimuksen perusteella haaveillut suhteen avaamisesta, kun naisista samaa on pohtinut vain 13 prosenttia.

Ei mustasukkaisille luonteille

Mikä saa seurustelevan ihmisen haaveilemaan avoimesta suhteesta?

– Useimmiten parisuhteen toinen osapuoli tai molemmat kokevat, etteivät saa kaikkia fyysisiä tai psyykkisiä tarpeitaan täytettyä oman kumppaninsa kanssa. Parisuhteen seksielämän haasteiden ei kuitenkaan tarvitse olla isoja eikä niitä ole välttämätöntä olla lainkaan. Suhteen avaaminen voi tuoda mukavaa vaihtelua mille tahansa parisuhteelle, mutta kovin mustasukkaisille luonteille en sitä lähtökohtaisesti suosittelisi, Lavikainen kertoo tiedotteessa.

Avoin suhde kiinnostaa missä iässä vain

Tuhannen ihmisen kansallisesti edustavasta kyselytutkimuksesta kävi ilmi, että eniten avoin suhde kiinnostaa 25–34-vuotiaita. Heistä 26 prosenttia ilmaisi kiinnostuksensa. Avoin suhde voi kuitenkin kiinnostaa kaiken ikäisiä: 65–70-vuotiaistakin 14 prosenttia oli asiasta haaveillut.

– Seksiä ja seksuaalisuutta käsitellään nykyään paljon monimuotoisemmin mediassa ja julkisuudessa ylipäätään, joka varmasti lisää ihmisten rohkeutta elää oman näköistä elämää, Lavikainen sanoo.

Seksuaaliterapeutin mukaan avoin suhde toimii erilaisissa elämäntilanteissa – jopa perheellisillä. Kyselytutkimuksen perusteella naimisissa olevista 14 prosenttia oli haaveillut suhteen avaamisesta.

– Aina seksiin liittyvät tarpeet ja halut eivät kohtaa parien välillä tai seksin harrastamiseen voi liittyä muita haasteita. Avoin suhde voi olla tällaisessa tapauksessa loistava kompromissi, mutta toki pariskunnan on oltava yhtä mieltä asiasta. Suhdetta ei voi avata, jos vain toinen niin haluaa, Lavikainen huomauttaa.

Muista nämä vinkit, jos avoin suhde kiinnostaa

Lavikainen kehottaa ottamaan asian rohkeasti esille. Kerro kumppanille, miksi suhteen avaaminen kiinnostaa. Puhukaa myös siitä, millaisia pelkoja asiaan liittyy. Anna kumppanille aikaa pohtia ehdotusta rauhassa.

Keskustelkaa myös säännöt selviksi. Ennen kuin otatte seuraavan askeleen, sopikaa esimerkiksi siitä, kerrotaanko muista seksikumppaneista toiselle. Entä mitä kaikkea parisuhteen ulkopuolisten kumppanien kanssa saa tehdä? Saako samaa henkilöä tavata useammin kuin kerran? Miten ehkäisystä huolehditaan? Kaikki nämä asiat on syytä selvittää ennen kuin avaatte suhteenne.

Varautukaa siihen, että omat tai kumppanin tunteet avoimesta suhteesta voivat muuttua. Jos jokin asia ei toimi tai tunnu toisesta hyvältä, miettikää sääntöjä uudelleen. Keskusteluyhteys omaan kumppaniin kannattaa säilyttää avoimena.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat