Seitsemän asiaa, jotka tunneälykkäät ihmiset ymmärtävät

Mitkä tekijät erottavat tunneälykkään ihmisen muista? Lue Fastcompany-sivuston listaus.

Tunneäly on tärkeä tekijä ihmisen menestyksessä ja onnellisuudessa – sillä ei ole merkitystä vain työelämässä, vaan kaikilla elämän osa-alueilla ja ihmissuhteissa.

He keskittyvät myönteisiin asioihin

Vaikka tunneälykäs ihminen ei sivuuta huonoja uutisia, hän tietoisesti päättää olla käyttämättä liikaa aikaa ongelmien vatvomiseen. Hän etsii tilanteesta mieluummin positiivisen puolen ja ratkaisun ongelmaan. Tunneälykkäät ihmiset keskittyvät ennemmin asioihin, joihin oikeasti voivat itse vaikuttaa.

He ympäröivät itsensä positiivisilla ihmisillä

Tunneälykkäät ihmiset eivät tuhlaa aikaansa valittajien kuuntelemiseen ja usein välttelevätkin negatiivisia ihmisiä. He tiedostavat, että negatiiviset ihmiset ovat energiasyöppöjä, eivätkä anna heidän ehdyttää elinvoimaansa. Negatiiviset ihmiset nopeasti oppivat välttämään heitä – surkeudella kun on tapana kaivata kaltaistansa seuraa.

Tunneälykäs ihminen viehättää muita myönteisiä ihmisiä. Tyypillisesti lämmin, avoin ja välittävä asenne herättää muissa myös luottamusta.

He asettavat tarvittavat rajat

Vaikka tunneälykäs ihminen on ystävällinen, osaa hän tarvittaessa asettaa rajoja ja olla jämäkkä. Hän on kohtelias, mutta voi samalla pysyä lujana.

Tunneälykkäät ihmiset eivät hanki vihamiehiä tarpeettomasti. Heidän reagointinsa tilanteisiin tai konflikteihin on harkittua, ei liioiteltua. He hoitavat tilanteet asiaankuuluvalla tavalla. Tunneälykäs ihminen miettii ennen kuin puhuu ja rauhoittaa itsensä ennen kuin tunnekuohu ottaa vallan. 

He katsovat tulevaan ja päästävät irti menneestä

Tunneälykäs ihminen miettii jo tulevaa niin, ettei ehdi velloa eilisen pieleen menneissä asioissa. Hän oppii aiemmista virheistään ja soveltaa oppeja tulevissa koitoksissa. Tunneälykäs ihminen ei koskaan koe epäonnistumista pysyvänä tilana tai ota siitä liikaa itseensä.

He etsivät tapoja, joilla tehdä elämästä hauskempaa, onnellisempaa ja kiinnostavampaa

Olipa kyse työstä tai vapaa-ajasta, tunneälykäs ihminen ymmärtää, mistä tulee onnelliseksi ja pyrkii lisäämään onneaan eri keinoin. He saavat myös iloa siitä, kun näkevät muiden olevan onnellisia.

He käyttävät voimavaransa oikein

Tunneälykkäät ihmiset ovat paitsi hyviä suuntaamaan katseen tulevaan, he myös pystyvät irtaantumaan konflikteista. Tunneälykäs ihminen ei katkeroidu, jos heitä joku on kaltoin kohdellut. Sen sijaan hän käyttää tapauksen tuoman kokemuksen hyödyksi, ja ehkä miettii, kuinka ehkäistä asiaa tapahtumasta uudelleen. Vaikka tunneälykäs ihminen menee eteenpäin ja antaa anteeksi, ei hän kuitenkaan unohda. Näin hän tuskin kokee pettymystä uudelleen. 

He oppivat jatkuvasti

Tunneälykkäät ihmiset oppivat läpi elämän. He kasvavat, kehittyvät, ovat avoimia uusille ideoille ja haluavat oppia toisilta. Tunneälykäs ihminen on kriittinen ajattelija, mutta myös valmis muuttamaan ajatteluaan, mikäli hänelle jokin asia hyvin perustellaan. Vaikka tunneälykäs ihminen ottaa tietoa vastaan muilta, hän myös pohjimmiltaan luottaa itseensä ja arvostelukykyynsä.

Positiivisuuden psykologiaa

Mitä on positiivinen psykologia? Tästä keskusteltiin Studio55.fi-lähetyksessä dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaaran kanssa lokakuussa 2014. Katso ohjelma!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja