Seinät Hartwall Arenalla paukkuivat, kun nyrkkeilyn ongelmatapaus räyhäsi tappiostaan Robert Heleniukselle – uran kohut maksaneet satoja tuhansia: "Hänet on lyöty ulos, mutta aina hän on tullut takaisin"

6:39
MTV Urheilun lukijat saivat oman maistiaisensa Dereck Chisoran omalaatuisuudesta maaliskuussa 2017, kun brittinyrkkeilijä oli markkinoimassa myöhemmin peruttua otteluaan Robert Heleniusta vastaan.

Dereck Chisora on jakanut iskujaan ammattinyrkkeilyn raskaan sarjan huipulla jo lähes vuosikymmenen ajan. Kolhuja ja kohuja on riittänyt, mutta ottelutyyliltään pidetty britti saa ainakin vielä yhden loistomahdollisuuden. 

– Hän on käynyt monet sodat. Hänet on lyöty ulos, mutta aina hän on tullut takaisin.

Näin 36-vuotiasta Chisoraa kuvailee nyrkkeilyvalmentaja ja -manageri Pekka Mäki, joka oli järjestämässä suomalaisittain tunnetuinta Chisoran ottelua joulukuussa 2011. 

Zimbabwessa syntynyt ja 16-vuotiaana Lontooseen perheensä kanssa muuttanut brittisuupaltti kohtasi tuolloin tornimaisen suomalaisiskijän Robert Heleniuksen lähes loppuunmyydyssä Hartwall Arenassa Helsingissä. 

– Kyllä hän oli pöyhkeä. Värikäs ja räiskyvä persoona. Hän on ollut vähän sellainen nyrkkeilyn ongelmatapaus, Mäki muistelee yhdeksän vuoden takaisia tapahtumia. 

Helmikuussa 2012 Chisoran ja David Hayen välille syntyi kahakka, kun Haye tuli haastamaan Vitali Klitshkolle hetkeä aiemmin MM-taiston hävinnyttä maanmiestään. Lehdistötilaisuuteen saapunut Haye löi häntä kohti uhkaavasti kävellyttä Chisoraa ja samalla hänen nyrkissään ollut lasi hajosi Chisoran kasvoille. Tätä seurannut vihanpito kesti vuosia.  

Tunnelma oli kuuma myös Helenius-ottelun alla reilut kaksi kuukautta aiemmin.  

– Punnitus oli Helsingin kasinolla. Kyllä siellä oli kärhämän poikasta. Järjestysmiehet olivat varustautuneet niin, että he pitivät punnituksen aikana kavereista kiinni, ettei siellä syntyisi nyrkkitappelua. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Chisora hävisi ottelun hyvin paljon kohua herättäneellä hajaäänituomiolla. Ammattinyrkkeilyssä tuomaripäätökset kääntyvät usein kotiottelijan hyväksi tasaisissa taistoissa.   

– Kun Chisora kulki hallin käytävillä ottelun jälkeen, sai olla varovainen, ettei jäänyt hänen iskunsa tai potkunsa alle, kun seinät kolisivat. Hän oli niin vihainen tuomiosta, Mäki kertaa.  

Mäki harmittelee, ettei Helenius pystynyt tuolloin antamaan parastaan olkapäävamman takia. 

– Kuukausi ennen tapahtumaa Robert kysyi, että "Pekka, mitä minä voin tehdä, kun en ole pystynyt lyömään oikealla kädellä viikkoon". Hän oli loukannut olkapäänsä. Sen seurauksena minä hankin heti seuraavana päivänä tapahtumalle aika kalliin peruutusvakuutuksen. Meillä oli valtavat kulut otteluillan markkinoinnista ja kaikesta jo lähteneet käyntiin. Onneksi ottelu kuitenkin sitten käytiin, mutta ei Robert terveenä otellut.

"Del Boysta" tuli "WAR"

Edellä mainittu kärhämä Hayen kanssa oli vain yksi Chisoran "Del Boy" -imagon kohuhetkistä. 

Vuonna 2009 hän sai neljän kuukauden ottelukiellon purtuaan vastustajaansa kehässä. Vitali Klitshkoa vastaan käydyn MM-ottelun yhteydessä Chisora läpsäisi ukrainalaista poskelle punnituksessa. Joulukuussa 2016 hän sinkosi pöydän kohti Dillian Whytea kaksikon uusintaottelun alla. 

Pelkästään nämä mainitut tapaukset söivät Chisoran palkkioita noin 200 000 dollarin edestä ottelukielloista puhumattakaan.

Chisora hämmensi myös MTV Urheilun haastattelussa keväällä 2017, kun tämän piti kohdata Helenius uudestaan. Lopulta ottelu peruuntui heikon lipunmyynnin takia

– Minä olen edelleen musta ja kaunis…ja minulla on edelleen iso muna, Chisora vastasi kysymykseen siitä, miten hän on muuttunut vuosien saatossa. 

Vuosina 2011-2012 Chisora oli tuttu näky kirkkaissa valoissa, mutta tappiot seurasivat toisiaan: ensin Tyson Fury oli parempi, sitten tuli Helenius-pettymys, mitä seurasi häviö Klitshkolle sekä tyrmäystappio vihamies Hayelle. 

Noin 20 ottelun amatööriuran iskenyt ja ammattilaisena EM-vyön sekä Britannian mestaruuden saavuttanut Chisora on yhdeksästä tappiostaan huolimatta säilyttänyt vetovoimansa raskaassa sarjassa. 

– Hän on iskunkestävä ja viihdyttävä ottelija. Sillä ottelutavalla hän on herättänyt kiinnostusta. Chisora on eteenpäin menevä nyrkkeilijä, joka haastaa jokaisen vastustajan. Ja sitten häneen on osuttukin. Hän on tavallaan katujen kasvatti, joka yrittää aina viedä vastustajan koviin taisteluihin, Mäki luonnehtii.

– Lisäksi Chisora on edelleen varteenotettava vastustaja, mutta ei valtava uhka kärki-iskijöille tai sinne matkalla oleville. 

Yritystä Chisoralla riittää edelleen, sillä hänen fysiikkansa on parantunut viime vuosina. Tässä näppinsä pelissä on ollut myös Hayella, joka hyppäsi entisen vihamiehensä manageriksi syksyllä 2018. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Samalla "Del Boy" -imago sai jäädä, ja tilalle tuli lisänimi "WAR". 

– David on yksi harvoista managereista, jotka ovat voittaneet maailmanmestaruuksia, joten hän tietää mitä kaiken, jopa oman hengen, likoon laittaminen kehässä merkitsee. 

– "Del Boyta" ei ole enää olemassa. Tiedän, että tässä vaiheessa uraa minulla ei enää ole varaa virheisiin, Chisora totesi kaksi vuotta sitten ja kertoi hyvästelevänsä ryypiskelyn ja juhlimisen yökerhoissa. 

Viimeinen ponnistus kohti MM-kehää?

Chisoralla on edessään uusi sota lauantaina Lontoossa, kun vastaan astelee ukrainalainen Oleksandr Usyk, joka tavoittelee raskaan sarjan hallitsijan paikkaa alemman raskaan sarjan MM-titteleiden jälkeen. 

– Kyllä nyt alkaa olla Chisoran viimeisiä mahdollisuuksia. Usyk on matkalla ylöspäin, Chisora taas toiseen suuntaan, Mäki linjaa. 

Mäen mukaan pelin henki on selvä. Usyk on kaksikosta selvä ennakkosuosikki huomattavasti taitavampana ottelijana, Chisoran mahdollisuudet lepäävät ukrainalaisen halukkuudessa rohkeaan iskujenvaihtoon. 

– Kyseessä on vasta Usykin toinen ottelu raskaassa sarjassa, kun puolestaan Chisora on ollut kovissa liemissä. Chisoran rohkeudesta ja kokemuksesta se ei tule jäämään kiinni. Jos hän saa vietyä Usykin syviin vesiin, niin siitä voi tulla lyöntikisa. 

– Ja vanha sanonta pitää aina muistaa: viimeinen asia, jonka nyrkkeilijä menettää, on lyöntivoima, Mäki summaa. 

Chisoran filosofia ei varmasti ole muuttunut sitten kevään 2017. 

– Tämä on sotaa. En ole tulossa leipomaan pannareita. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja