Sebastian Ahon ruotsalaisvahdille tekemä temppu saattoi kääntää koko sarjan Carolinalle – "Näin, että hänellä on kiekko kämmenpuolella"

Teuvo Teräväisen ja Sebastian Ahon Carolina Hurricanes eteni yhden voiton päähän NHL-jääkiekon itälohkon loppuottelusarjasta kukistamalla New York Islandersin 5–2. Carolina johtaa toisen pudotuspelikierroksen ottelusarjaa voitoin 3–0.

Teräväinen iski kaksi maalia, Aho teki yhden maalin ja kirjautti yhden syöttöpisteen.

Teräväinen laukoi ottelun avausmaalin ajassa 6.41 ja Carolinan neljännen maalin tyhjiin 58 sekuntia ennen loppua. Aho sai lyödä kiekon tyhjän maaliin viisi sekuntia ennen loppua.

Aho alusti Carolinan 3–2-johtomaalin kolmannen erän puolivälissä. Islandersin maalivahti Robin Lehner yritti purkaa kiekon kulmaan, mutta Aho ehti väliin ja syötti Justin Williamsille, joka laukoi kiekon Lehnerin vasemman olkapään yli.

– Hänellä oli kiekko kämmenpuolella, joten hiukan varastin kulmaan menossa. Yritin vain lyödä kiekon ilmasta ja onnekkaasti osuin siihen, Aho selvitti NHL:n nettisivuilla.

Carolinaa seuraava News Observer -lehti otsikoi tapauksesta "Yksi pomppu, joka saattoi ratkaista sarjan". Ruotsalainen Lehner torjui 33 laukausta, mutta myönsi, että tuo tilanne oli ottelun ratkaisu.

– Luotamme aina siihen, että voimme voittaa seuraavan pelin. Valitettavasti emme ole onnistuneet siinä viime peleissä. Kun tulimme 2–2-tilanteessa kolmanteen erään, pelasin mielestäni hyvin. Minulla oli läjä torjuntoja. Kaikki kiteytyi siihen yhteen tilanteeseen. Minä munasin, Lehner tunnusti pelin jälkeen.

NHL:n pudotuspelihistoriassa paras seitsemästä -ottelusarjaa 3–0-johtaneet joukkueet ovat voittaneet 188 ottelusarjaa ja hävinneet vain neljä. Islandersin suomalaishyökkääjät Valtteri Filppula ja Leo Komarov eivät yltäneet tehopisteille.

Carolinan maalivahti Curtis McElhinney torjui 28 kertaa. McElhinneystä, 35, tuli NHL-historian vanhimpana uransa ensimmäisen Stanley Cupin pudotuspeliottelunsa aloittanut maalivahti.

–  Mielestäni teimme mahtavaa työtä. Tämä oli vielä tiukempi kuin edellinen peli. Kolmas erä oli jälleen meille ratkaiseva, McElhinney sanoi.