Se on syksy nyt! "Suomessa eletään tällä hetkellä marraskuun lämpötiloissa, vaikka on vasta lokakuun alku"

Pohjois-Karjala hautautui lumeen tänä aamuna - soitimme pelastuslaitokselle:"Ei nää meijän kansalaiset oo halunneet ajaa pöpelikköön" 2:32
Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kerrottiin MTV Uutiset Liven haastattelussa aiemmin tänään, yllättikö talvi seudun autoilijat.

Hyytävän kylmä ilmamassa jämähtää Suomen ylle ja tuo mukanaan vettä taivaalta kaikissa olomuodoissa – ensi yö menee pakkasen puolella koko maassa, kertoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Jokelan mukaan lämpötilat ovat keskimäärin viisi astetta kylmempiä kuin tavanomaisesti tähän aikaan vuodesta.

– Etelä-Suomessa päivälämpötila on yleensä 10 astetta ja pohjoisessa viisi, mutta nyt on melkein viisi astetta tavanomaista kylmempää koko maassa, Jokela toteaa.

Itä-Suomessa herättiinkin tänä aamuna runsaaseen lumisateeseen ja maa oli valkoisena. Laaja saderintama, josta osa tuli lumena, vallitsi päivän mittaa Itä-Suomen lisäksi Etelä- ja Keski-Suomen yllä.

Tänään illemmalla lumisade jatkuu maan itäosissa, mutta suurempia lumipyryjä ei näy meteorologin sääkartoilla lähipäivinä.

– Idässä tulee sateita illan mittaa, mutta ne heikkenevät yötä kohden, samalla ne tosin muuttuvat lumisempaan suuntaan.

Itä- ja Pohjois-Suomessa voi siis olla syytä kaivella jo talvirenkaita esiin, Jokela summaa.

Lauantaina poutaa

Lauantaiaamuna itäisessä Suomessa voidaan jälleen herätä lumisiin maisemiin, sillä lämpötila laskee pakkasen puolelle koko maassa tulevan yön aikana.

– Tänään on ollut epävakaista säätä laajalti koko maassa, joten märät tiet voivat jäätyä, Jokela varoittaa.

Huominen on pitkälti poutainen koko maassa, pois lukien Pohjanmaan länsirannikko sekä Lappi, jossa voi vielä huomennakin sataa paikoin lunta, räntää tai vettä.

Kylmä ilmamassa jämähtää Suomen ylle

Sunnuntai jatkuu koko maassa poutaisena, mutta sää viilenee, sillä kylmä ilmamassa jämähtää Suomen ylle loppuviikon ja ensi viikon ajaksi.

– Alkuviikosta voi olla vähäisiä sadekuuroja, mutta viikon puolivälin jälkeen sateet lisääntyvät.

Ensi viikolla taivaalta voi sataa vettä missä olomuodossa tahansa.

– Mitä idemmäs ja pohjoisemmas mennään, sitä lumisempia sateita on. Etelässä ja lännessä voi myös ajoittain tulla lunta, mutta se sulaa nopeasti pois, Jokela kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat