SE:n rikkoneen Senni Salmisen valmentajalla hätkähdyttäviä metodeja – luulot pois heti herätyksen jälkeen: "Mentaalista kovuutta"

2:24
Senni Salminen purki tuntojaan SE-hypyn jälkeen.

Kolmiloikan SE-tuloksen leiskauttanut Senni Salminen on kehittynyt nopeasti vanhan seiväshyppääjän Matti Monosen valmennuksessa. Mononen kertoi MTV Urheilulle nousun taustat ja sen, miten kaksikko etenee tästä eteenpäin. 

Matti Monosen puhelin on soinut koko aamupäivän. Eikä siinä mitään, hänellä on hyvää aikaa jutella ihmisten kanssa junamatkalla Turusta kotipuoleen Imatralle. 

Kun aihekin on miellyttävä. 

Monosen suojatti Senni Salminen kohahdutti Paavo Nurmi Gamesissa hyppäämällä kolmiloikassa uuden Suomen ennätyksen 14,51.

Hyvää mieltä lisää sekin, että ennätyshyppy ei ollut vielä lähellekään parasta Senniä. 

– Olen nähnyt treeneissä teknisesti paljon parempia hyppyjä. Olosuhteet olivat hyvät, mutta eivät täydelliset. Vielä kun saisi vähän lisää lämpöä ja pienen myötätuulen, Mononen sanoi MTV Urheilun haastattelussa. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Isoin vahvuus henkisellä puolella

Tuollaisen leiskautuksen pohjia ei rakennetta hetkessä. 

Mononen lopetti oman seiväshyppääjän uransa 2017. Salminen oli talvella 2018 ilman valmentajaa ja etsi muutenkin suuntaa urheilu-uralleen. 

– Näin hänessä kansainvälistä potentiaalia. 

Mononen otti haasteen vastaan. Siitä alkoi hedelmällinen yhteistyö, jonka parhaita marjoja ei ole vielä poimittu. 

Mononen pitää Salmista perusominaisuuksiltaan nopeana ja hyvänä ponnistajana. Isoin vahvuus on kuitenkin "korvien välissä". 

– Isona teemana on, että hyppäämme ilman senttirajoja. Hypätään vaan pitkälle. 

Tiikerinsilmä löytyi

Mononen panosti alussa peruspohjan, esimerkiksi keskivartalon hallinnan, luomiseen. Viime kesänä oli jo odotettavissa hyviä tuloksia, mutta jalkavaivat sotkivat suunnitelmia. 

Kunnon kuormittavat treenit pääsivät alkamaan vasta Kalevan kisojen jälkeen. Hallikaudella hypätty ennätys 14,22 antoi jo hyviä viitteitä tulevasta. 

Nyt Mononen alkaa olla jo tyytyväinen voimantuottoon. 

– EM-kisojen seitsemäs tila jätti sopivasti nälkää. Sen jälkeen tekemisessä on ollut hyvää tiikerinsilmää. 

Kylmä suihku heti aamulla

Niin hieno kuin SE-tulos olikin, eteenpäin on mentävä. 

Monosella ja Salmisella on jo selkeät suunnitelmat, miten kautta viedään eteenpäin ennen Tokiota. Salminen yrittää saada alle Timanttiliigan tai vastaavan kansainvälisen tason kilpailuja. 

– Olemme treenanneet aika kovaa kisakaudellakin, emmekä ole hirveästi kevennelleet. 

Keventelyä ei tule edes aamuherätyksen yhteydessä. Mononen patistaa Salmisen epämukavuusalueelle heti aamulla: herätyksen jälkeen ohjelmassa on jääkylmä suihku. 

– Mennään pikkujutuilla epämukavuusalueella heti aamulla. Se tuo mentaalista kovuutta päivään. Olen itsekin toteuttanut samaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Kova kisa Mäkelän kanssa

Ensi tiistaina on edessä Orimattilan kilpailu, jossa mukana on myös Kristiina Mäkelä

Mäkelä on jahdannut Suomen ennätystä vuosia, mutta nyt sen tekikin nuoren polven hyppääjä. Olisiko naisten kolmiloikasta tulossa uusi sadan metrin aidat, jossa kova kotimainen taso herättää laajan kiinnostuksen?

Mononen uskoo näin. 

– Odotin, että molemmat parantelevat vanhaa ennätystä. Kristiinakin vaikuttaa olevan kovassa kunnossa. Tilanne on positiivinen, sillä saamme kovia kisoja kotimaassakin. 

– Urheilijat nauttivat kilpailusta ja saavat sen avulla paremmin itsestään irti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja