Mainos

Schengen-alue laajenee

EU:n uudet jäsenmaat liittyvät Schengen-sopimukseen joulukuun 2007 ja maaliskuun 2008 välisenä aikana. Schengen-sopimus sallii ihmisten vapaan liikkumisen Unionin sisällä.

Suomesta Viroon meritse matkustavien rajatarkastukset poistuvat todennäköisesti ensi vuoden lopussa. Lentokentillä tarkastukset on tarkoitus poistaa vuoden 2008 maaliskuuhun mennessä.

Tarkastukset poistuvat myös kahdeksassa muussa uudessa EU-maassa. Ehtona tarkastusten poistamiselle kuitenkin on, että maat täyttävät niille asetetut turvallisuusvaatimukset.

Euroopan unionin sisäministerit sopivat asiasta Brysselissä tänään.

Niin kutsuttu Schengen-alue laajenee käsittämään paitsi Viron, myös Latvian, Liettuan, Slovenian, Tshekin, Slovakian, Unkarin, Puolan sekä Maltan. Kypros liittyy alueeseen todennäköisesti vasta myöhemmin.

Schengenin vapaamatkustusalueeseen kuuluvien maiden välillä ei pääsääntöisesti tehdä rajatarkastuksia. Schengen-alueeseen kuuluvat tällä hetkellä kaikki vanhat EU-maat Britanniaa ja Irlantia lukuunottamatta sekä Norja ja Islanti.

Alun perin rajatarkastusten piti poistua vanhojen ja uusien EU-maiden väliltä jo ensi vuoden lokakuussa, mutta EU:n uuden tietojärjestelmän tekniset ongelmat ovat viivyttäneet hanketta.

Viro: Laajentuminen merkittävää

Viro on ollut EU:n jäsen jo kaksi vuotta ilman vapaata liikkumisoikeutta unionin sisällä.

Viron Suomen suurlähettiläs Merle Pajunen pitää Schengenin laajentumista merkittävänä sekä virolaisille että suomalaisille

- Meidän kohdalla on hyvin tärkeää se, että Suomen ja Viron kansalaiset pystyvät ylittämään rajan ilman lisätarkastusta ja se, että saamme vapaasti liikkua kaikkialle Euroopassa, Pajula sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.