Mainos

Saunan muuttuvat trendit ja asukastarpeet

Vuosi sitten päättyneessä "Älykäs kaluste" -suunnittelukilpailussa etsittiin kokonaisvaltaisia kaluste- ja tilaideoita niin sanottua älykästä teknologiaa soveltamalla. Voittajaksi valittiin suomalaisia lähellä oleva aihe: Hot & Cool –saunakonsepti. Siinä sauna ei ole enää pelkkä saunomispaikka, vaan valon ja lämmön avulla muuttuva, elämyksellinen olotila. Se myös lisää mahdollisuuksia hyödyntää huoneistosaunaa eri tavoin.

Kuinka konsepti sitten mahtuu suomalaisen saunan raameihin, teollinen suunnittelija Arni Aromaa?

"Saunahan on tunnettu Suomessa tuhansia vuosia. Pelkästään suomalainen ilmiö se ei tietenkään ole, vaan samaa lämmön ja kosteuden hyödyntämiseen perustuvia ratkaisuja tunnetaan joka puolelta maailmaa. Meikäläiselle saunalle on tyypillistä kovan lämpötilan ja varsin kuivan löylyn yhdistelmä."

Eikä tietenkään sovi unohtaa suomalaisen saunan arkkityyppiä - erillistä rakennusta veden äärellä. Hieno, perinteinen juttu, mutta kun sitä sitten on koetettu siirtää ahtaisiin kaupunkiasuntoihin, toteutukset ovat usein ankeita. "Hot & Coolin peruslähtökohtana olikin tavallaan keksiä uudelleen huoneistosauna, mutta nyt modernien kylpyhuonetrendien mukaisesti," täsmentää Aromaan tavoin Pentagon Design Oy:ssä työskentelevä teollinen suunnittelija Pia Thurman.

"Tarkastelimme asiaa myös siitä näkökulmasta, että sauna- tai kylpykulttuuri on muuttumassa myös Suomessa. Muutoksen taustalla on ajatus yleisemmästä rentoutumisesta ja ajanvietosta."

Keskeinen huomio on ollut myös saunaneliöiden varsin alhainen käyttöaste: niitä käytetään yleensä enintään kerran viikossa. Päätettiin keksiä keinoja niiden aktiivisemmasta hyödyntämisestä. Tuloksena oli suunnitelma tilasta, joka sopii kaikille lapsista vanhuksiin. Leikki-ikäisille se on leikkitila eikä siellä ole esteitä kenenkään liikkumiselle. Asian ydin on monikäyttöisyys.

"Lauteet on saatu alas, koska kiuas on suunniteltu matalaksi ja asennettu lattian sisään. Kun lauteille ei tarvitse nousta, niistä saadaan divaanimaiset. Niillä voi istua, maata ja rentoutua juuri kuten haluaa. Valoseinä antaa tilaelämysten lisäksi valohoitoa," Thurman esittelee. "Täällä voisi olla yleinen peruslämpö ja sen lisäksi lämpöiset divaanit. Himmennettyä valoa, mahdollisesti jokin äänimaisema taustalla, kosteutta oleskelun helpottamiseksi. Eikö olisi ihanaa!"

Suomalaisuus on kuitenkin mukana lähtökohdissa siten, että edelleenkin täällä voi heittää löylyä kiukaalle varsin kovassa lämpötilassa.

"Mutta lisäksi tämä voisi toimia höyryhuoneen tapaisena tilana sekä aivan liikunnan jälkeiseen rentoutumiseen," Aromaa lisää. "Useat kodin tilathan ovat aika haavoittuvia, jos sinne tuodaan vettä. Tämä sopisi hyvin lasten vesileikkeihin, varsinkin kun kiukaan mahdollinen vaarallisuus voidaan poistaa näillä uusilla älyratkaisuilla."

Aromaa myöntää, että Suomessa voi olla varsin hankala tuoda saunaan näinkin mullistavia ajatuksia. Suunnittelutyön aikana pohdittiin jopa, pitäisikö tätä kutsua saunaksi lainkaan. Mutta kuten monen muunkin suomalaisen menestystuotteen takana tässäkin on pidetty mielessä kansainväliset markkinat - on hyvinkin mahdollista, että joku tuottaja on kiinnostunut lähtemään niiden valloittamiseen.

(JKA 4.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.