Sauna ohitti suosiossa henkilöauton – Tiesitkö tämän löylyjen jopa 20 000-vuotisesta historiasta?

Saunatutkija Pekka Tommila kertoo, että ikivanha saunaperinne voi Suomessa erinomaisesti.

Saunan tarkkaa keksijää ei voida tieteellisesti osoittaa. Esi-isämme keksivät sen mahdollisesti jo 20 000 vuotta sitten.

– Ensimmäinen varmasti tuntemamme sauna on 10 000 vuoden takainen maakuoppasauna. Se on peräisin ajoilta, jolloin Suomen niemeä alettiin jääkauden sulaessa asuttaa, Pekka Tommila sanoo.

Maakuoppasauna oli hyvin yksinkertainen.

– Maahan kaivettiin metrin syvyinen ja halkaisijaltaan noin kaksi–kolmimetrinen kuoppa. Keskelle rakennettiin "kiuas" nuotiosta, tai sitten kivet kuumennettiin viereisessä nuotiossa ja siirrettiin kuoppaan.

Kun tulisija oli valmis, kuopan yli taivutettiin nuoria puunrunkoja laakeaksi kuvuksi. Päälle aseteltiin vaikka karhuntaljoja, ja kuvun alle käytiin kylpemään.

Saunoja enemmän kuin henkilöautoja

Pronssikaudella rinteisiin tehtiin niin sanottuja maasaunoja, joissa oli puinen etuseinä ja ovi. Katto rakentui hirsistä, oksista ja turpeesta.

– Suurena parannuksena entiseen huonemaisessa ja neliskanttisessa maasaunassa oli kiinteä tulisija: kiuas sijoitettiin yleensä ovensuuhun. Niinpä myös lämpimän pesuveden valmistus mahdollistui, Tommila sanoo.

Ensimmäinen varsinainen saunarakennus kehitettiin noin 2 000 vuotta sitten.

– Vaikka saunomiskulttuuri onkin ehkä alun perin kotoisin Suomen eteläpuolelta, täällä se on säilynyt kaikkein elinvoimaisimpana.

– Saunojen määrä on kasvanut Suomessa 2000-luvulla suhteellisesti paljon, ne ovat ohittaneet jopa henkilöautot. Nyt meillä on 3,2 miljoonaa käytössä olevaa saunaa, Tommila sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja