Mainos

Sateita on riittänyt - alkuvuosi monin paikoin sateisin 50 vuoteen

Kuluva vuosi on ollut sateinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan useilla paikkakunnilla ei ole satanut näin paljon ainakaan 50 vuoteen.

Ilmatieteen laitos on mitannut vuoden alusta alkaen jo seitsemällä pitkäaikaisella mittausasemallaan suurimmat sademäärät 50 vuoteen. Tällaisia paikkoja ovat Vantaa, Kaisaniemi Helsingissä, Heinola, Sulkava, Heinävesi, Joensuu ja Sotkamo.

Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä on satanut alkuvuonna 390 millimetriä, kun pitkänajan keskiarvo tammi-kesäkuussa on noin 250 millimetriä. Kaukana ei olla kaikkien aikojen ennätyksestä Kaisaniemessä. Se on vuodelta 1898, 410 millimetriä.

Sateisin paikka tänä vuonna on ollut Helsingin Kumpulassa, jossa on satanut tähän mennessä 437 millimetriä. Mittauspiste on melko uusi, joten sieltä ei ole pitkän ajan tietoja.

– Monin paikoin sateita on tullut puolitoistakertaisesti keskiarvoon verrattuna, toteaa meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Muita sateisia paikkoja ovat olleet muun muassa Kajaani, Pielavesi, Rautavaara, Nurmes, Kaisaniemi Helsingissä sekä Porvoo.

– Voidaan sanoa, että sateisia alueita ovat olleet erityisesti Etelä- ja Itä-Suomi sekä Kainuu ja Meri-Lappi, sanoo Pauli Jokinen.

Kesäkuussa yksi sateisimmista paikoista on ollut Tohmajärvi, jossa kuukauden sademäärä ylittää 136 millimetriä. Tämä on paikkakunnan ennätys 50 vuoteen.

Suurten järvien vedenpinnat korkealla - sateet jatkuvat

Sateet ovat nostaneet monien suurten järvien pintoja. Esimerkiksi Saimaan vedenkorkeus on 40 senttimetriä ajankohdan keskitason yläpuolella. Suomen ympäristökeskus ennustaa veden nousevan Saimaalla vielä 10-20 senttimetriä. Myös muun muassa Päijänne, Pielinen ja Keitele ovat korkealla. Korkeat vedenpinnat ovat aiheuttaneet tuhoja pelloilla ja haittaa mökkiläisille.

Sateet eivät ole loppumassa tähän.

– Voimakkaita sadealueita kulkee tulevan viikon aikana Suomen yli, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Sademäärät on saatu Ilmatieteen laitoksen tilastoista vuodesta 1961 alkaen. Sadetta mittaavia havaintoasemia on noin 200. Näistä pitkäaikaisia eli vähintään 40 vuotta toimineita on noin 130.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.