Säteilyturvakeskus kehottaa asuntojen radonmittauksiin

Arviolta noin 70 000 suomalaisasunnossa hengitetään liikaa radonia sisältävää ilmaa. Säteilyturvakeskuksen tiedotteen mukaan näistä asunnoista on toistaiseksi löydetty kuitenkin vain 10 000, minkä vuoksi radonmittauksia tulisi keskuksen mukaan tehdä huomattavasti nykyistä enemmän.

Radon on hajuton, mauton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jonka arvioidaan aiheuttavan Suomessa vuosittain noin 200 keuhkosyöpätapausta. Sen pitoisuus on ilmassa korkeimmillaan talvella, jolloin sisä- ja ulkolämpötilan ero on suurimmillaan. Kaasu tunkeutuu maaperästä asuntoon talon perustuksissa olevien pienten rakojen kautta.

Asunnon radonpitoisuus ei saisi ylittää yli 400 becquerelia kuutiometrissä, ja ilman pitoisuus selviää vain mittaamalla. Mittaus kestää kaksi kuukautta, ja se on tehtävä asunnon lämmityskaudella.

Yksityisasunnoissa radonmittausten tekeminen on suositeltavaa taloissa, joiden asuintilat ovat kosketuksissa maanpintaan. Omakoti- ja rivitalojen lisäksi mittauksia on syytä tehdä myös kerrostalojen alimmissa kerroksissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja