Sateet vähentäneet päiväperhosia

Oikukas sää on verottanut päiväperhosten määrää. Juhannukselta alkaneet jatkuvat sateet haittaavat etenkin päiväperhosten lentelyä ja ravinnonhakua.

-Osittain se johtuu juuri tästä, että aina vain sataa ja on pilvistä. Vain osa päiväperhosista pystyy lentämään pikkupilvisellä säällä, mutta suurin osa on niin tarkka auringon suhteen, etteivät ne muutoin lähde liikkeelle, kertoo Oulun yliopiston intendentti Juhani Itämies.

Itämiehen mukaan osaksi päiväperhosten vähyys johtuu myös toukokuun lämpimistä säistä. Osa lajeista nimittäin heräsi suhteellisen aikaisin lämpimän sään aikana.

-Useilla lajeilla on kyllä aika huono vuosi nyt, vaikka kaksi edellistä vuotta olivat lämpimiä ja olisi odottanut, että tänä vuonna olisi paljon päiväperhosia. Toisaalta ehkä viime ja edellisvuonna oli liian kuivaa, jolloin toukkien sapuskat yksinkertaisesti kuolivat, pohdiskelee Itämies.

Huono ennuste ensi kesälle

Päiväperhoset kestävät sadetta fyysisesti melko hyvin. Kaatosateet eivät siis varsinaisesti riko niiden siipiä. Sateella päiväperhoset hakeutuvat tavallisesti suojaan esimerkiksi lehtien alle.

-Päiväperhoset istuvat lepotilassa siivet ylöspäin yhteen painettuina hyvin tiiviisti ja ilmeisesti aina nokka taivasta kohti eli niiden yhteen painettujen siipien etureuna ottaa sateen erittäin hyvin vastaan. Sade ei niitä suoranaisesti tapa, mutta jos perhoset eivät pääse ruokailemaan välillä, niin niiden energia loppuu, sanoo Itämies.

Jos tämä kesä jatkuu sateisena, ei se tiedä hyvää perhoskesää ensi vuodelle.

-Jos perhoset eivät pääse parittelemaan, niin ei tule munia ja toukkia eli sadekesä saattaa jopa romauttaa joidenkin lajien kannan. Päiväperhoset ovat herkimpiä sade- ja pilvisyyjaksoille, kun taas yökköset ja mittarit voivat lentää yöllä ja jopa pienessä sateessakin.

Kannanvaihtelut jyrkkiä

Itämies kuitenkin lohduttaa perhostenystäviä sillä, että elokuussa saattaa pihojen kaunistajia jälleen bongata.

-Nokkos- ja viinimarjaperhonen sekä suruvaippa talvehtivat erittäin hyvin ja meille näkyy vaeltaneen myös ohdakeperhosia eli saattaa olla, että elokuussa on taas päiväperhosia mukavasti, etenkin jos niiden toukat pärjäävät tämän sadejakson. Toukat eivät vaadi aurinkoa samalla lailla, mutta tietysti oikein rankka sade saattaa hakata ne kerta kaikkiaan maahan. Päiväperhosille on hyvin tyypillistä kantojen raju vaihtelu.

-Vuosittaiset kannanvaihtelut ovat aivan järkyttäviä. Oulun korkeudella vaihtelu tapahtuu 5-6 vuoden sykleissä, etelässä sykli on pikkasen lyhyempi ja pohjoisempana pidempi. Kannanvaihteluun vaikuttavat pääasiassa taudit ja loiset, sekä ravinto ja sääolosuhteet. Äkilliset ihmeelliset olosuhteet voivat myös aiheuttaa rajuja kannan pudotuksia tai toisinpäin, sanoo Itämies.

Suomessa on havaittu 118 päiväperhoslajia. Uusin, sinappiperhosen sukulainen, havaittiin tänä vuonna Utsjoella pihlajaperhosvaelluksen yhteydessä. Suomen yleisimpien päiväperhosten kärjessä ovat sitruuna-, kangas-, lanttu- ja nokkosperhonen.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat