Mainos

Särkyneen sydämen korjauspaketti

Kun suhde päättyy, koko elämä saattaa tuntua pelkältä tuskaiselta taistelulta. Ajan ja itkemisen myötä elämä alkaa kuitenkin voittaa.

Kun parisuhde päättyy, joudut käsittelemään surun ja tuskan tunteita. Et kuitenkaan ole yksin: jokainen eron tuskan kokenut on käynyt läpi samat tunteet - ja selvinnyt! Kidshealth.org neuvoo, miten selviydyt elämästä särkyneen sydämen kanssa.

Kukaan ei saa vähätellä suruasi

Muista, että sinussa on hyviä ja rakastettavia puolia! Tämä on äärimmäisen tärkeää. Jos et keksi itsestäsi yhtään hyvää puolta, pyydä apua ystäviltä tai sukulaisilta. Joskus murtunut sydän saa kaiken näyttämään mustalta, vaikkei se oikeasti olisikaan.

Älä syytä itseäsi tapahtuneesta, vaikka sinut olisi jätetty. Joskus kemiat eivät vain toimi, tai suhteen osapuolet eivät tunne samalla tavalla. Et ole tuhonnut suhdetta hirvittävällä olemuksellasi, eikä sinua siis "rankaista" kärsimyksillä. Suru kuuluu eroon, eikä se ole henkilökohtainen rangaistus sinulle.

Jaa tunteesi. Kaikkia puhuminen ei auta, mutta useimmat löytävät siitä ainakin hetkellistä lohtua. Uskoudu ystävälle, sisarukselle tai vaikka äidille.

Älä anna kenenkään vähätellä tunteitasi ja vakuuttaa, että koet vain "pieniä teini-iän takaiskuja". Nuorenkin sydämen tuska on todellista. Jos lähipiiristäsi ei löydy kuuntelevaa korvaa, varaa aika terveydenhoitajalta tai koulukuraattorilta. Myös erilaiset auttavat puhelimet palvelevat nuoria, ja niihin voi soittaa nimettömänä.

Aina saa itkeä

Toiset käsittelevät surujaan palaamalla normaaliin päivärutiiniinsa saman tien. Anna itsesi olla surullinen, mutta älä anna tuskan nielaista sinua. Tee asioita, joista nautit: käy kävelyllä, tai itke romanttisen elokuvan äärellä. Anna ystäviesi piristää sinua: se vie ajatuksesi hetkeksi pois suruistasi.

Pidä huolta itsestäsi. Vaikka oletkin stressaantunut ja surullinen, muista nukkua ja syödä. Liikunta vapauttaa elimistöön hyvänolontunnetta lisääviä hormoneja, joten käy edes kävelyllä, vaikkei sinua huvittaisikaan.

Älä pelkää itkeä. Koska eron on iso ja tuskallinen asia, tunteiden päästäminen ulos auttaa pääsemään yli suhteen päättymisestä. Jos et pysty itkemään julkisesti, vetäydy huoneeseesi tai esimerkiksi suihkuun. Anna tuskan tulla ulos. Myös pojat saavat itkeä!

Suru poistuu aikanaan

Kun suru tuntuu nielaisevan sinut, yritä pitää itsesi kiireisenä. Älä anna itsesi hautautua ahdistukseen. Jos muuta tekemistä ei ole tarjolla, siivoa tai uudelleenjärjestä huonettasi. Tämä ei tarkoita, ettet saisi ajatella tapahtunutta tai käsitellä sitä: toisinaan on vain hyvä keskittyä aivan toisenlaisiin asioihin.

Anna itsellesi aikaa. Suru poistuu aikanaan, eikä prosessia voi nopeuttaa. Jokainen eron kokenut on joskus ajatellut, ettei kipu koskaan hellitä. Älä kuitenkaan anna periksi! Lopulta elämä alkaa kuitenkin voittaa, ja sydämesi löytää ilon uudelleen.


Helmi myös Twitterissä, tutustu!

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Kidshealth.org

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.