Sämpyläkukka 13.9.2001

Toim. Kaarina Roininen

2 ½ dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
n. 3 dl (n.200 g) karkeaa omena- tai kesäkurpitsaraastetta
n. 3/4 tl suolaa
1 rkl siirappia tai fariinisokeria
2 tl anista
1 dl kauraleseitä
8-9 dl vehnä- tai sämpylävehnäjauhoja
½ dl öljyä

Voiteluun:

munaa

Pinnalle:

unikon ja seesamin- tai auringonkukansiemeniä

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
2. Lisää raaste, suola, siirappi, rouhittu anis ja leseet.
3. Alusta taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa öljy. Taikina saa olla melko tiivistä, koska raaste löysyttää taikinaa kohotuksen aikana.
4. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi kooltaan.
5. Ota taikinasta 1/3 ja leivo siitä seitsemän yhtä suurta sämpylää. Pane pellille leivinpaperin päälle yksi sämpylä keskelle ja loput sen ympärille.
6. Jaa lopputaikina 12 palaan. Leivo palat pitkänomaisiksi sämpylöiksi ja laita pyöreiden sämpylöiden ympärille tasaisin välein.
7. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä.
8. Voitele leivonnaiset munalla. Ripottele pyöreiden sämpylöiden päälle unikonsiemeniä ja pitkänomaisten seesamin- tai auringonkukansiemeniä.
9. Paista leivonnaiset 225 asteessa uunin keskitasolla 15-16 minuuttia.
10. Sämpylät maistuvat vaikkapa porkkanasosekeiton kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat