Salolaisen yrityksen "superkassa" vie kassajonot kaupasta – suomalaisinnovaation testijakso Lontoossa oli menestys

Suomalaisinnovaatio lyhentäisi kassajonoja 1:55

Nordic ID tavoittelee keskimäärin 30 prosentin vuosittaista kasvua seuraavien viiden vuoden aikana.

– Tavallisella itsepalvelukassalla saa aina taistella viivakoodinlukijan kanssa. Se on todella ärsyttävää. Tämä uusi ratkaisu on todella upea.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema pohjoislontoolaisen huoltoaseman asiakas suuntaa kehunsa salolaisen Nordic ID:n innovaatiolle. Teknologiayhtiö on pilotoinut uutta Instant Checkout -itsepalveluratkaisua yhdessä IBM iX:n kanssa.

Toimitusjohtaja Juha Reiman mukaan Lontoon testijakso oli menestys.

Tuotteiden RFID-tägien skannaukseen perustuva teknologia oli 15 kertaa nopeampi kuin itsepalvelukassa ja seitsemän kertaa nopeampi kuin perinteinen kassa.

– Monet kivijalkaliikkeet etsivät konseptia, jolla ne voisivat pärjätä verkkokaupoille. Halusimme kehittää ratkaisun, jolla kauppa voisi palvella jonotukseen kyllästynyttä asiakasta mahdollisimman nopeasti. Niin, että asiakas saisi vau-efektin ja myyjän kannalta se olisi järkevää liiketoimintaa.

Yhdeksän tuotteen skannaus ja maksaminen viidessä sekunnissa

Teknologiassa ”kassapääte” tunnistaa ja skannaa kaikki RFID-tägätyt tuotteet yhtä aikaa, yhdellä kerralla, niin ostoskorista kuin kauppakassin sisältäkin.

– Yhdeksän tuotteen skannaus ja niiden maksaminen lähi- tai mobiilimaksulla kesti yhteensä noin 5 sekuntia.

Reima näkee teknologian auttavan erityisesti ruuhkahuippuina.

– En usko, että pienetkään myymälät olisivat koko ajan täysin miehittämättömiä tulevaisuudessa. Siellä voi olla yksi työntekijä, joka asettaa tavaroita hyllyyn tai muuten huolehtii asiakaspalvelusta. Teknologiamme ansiosta hänen ei tarvitse pysyä koko ajan kassalla.

– RFID-tägit myös kertovat henkilökunnalle reaaliajassa tuotteiden hyllytilanteen. Samaten järjestelmä hälyttää, jos vaikka myytävät sushit tai wrapit ovat vanhenemassa, Reima kertoo.

Perusmarkettien tulevaisuuskehitystä hidastaa RFID-tunnisteiden vähyys.

– Niissä kaikki tuotteet eivät ole tägättyjä vielä muutamankaan vuoden päästä. Siihen on aika pitkä matka, että teknologiaamme nähtäisiin kotimaisten isojen ketjujen marketeissa. Todennäköisesti lähdemme liikkeelle muualta.

Fokus kohti RFID-teknologiaa

Nordic ID aloitti toimintansa vuonna 1986 viivakoodinlukijoiden valmistuksella.

Viimeisin, huhtikuussa päättynyt tilikausi oli voitollinen.

– Meidän fokus on siirtynyt kypsemmän teknologian tuotteista kuten viivakoodilaitteista kohti uudentyyppistä liiketoimintaa, RFID-teknologiaa. Se on samalla tarjonnut parempaa kannattavuutta ja hyvin suuren kasvumahdollisuuden, Reima sanoo.

Yhtiön tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoaan vuosittain keskimäärin 30 prosenttia seuraavien viiden vuoden aikana. 40 miljoonan euron liikevaihto pitäisi ylittyä vuonna 2023.

– Eri arvioiden mukaan kokonaismarkkina kasvaa noin 20–25 prosenttia vuodessa. Jos pysymme markkinan tahdissa, saamme sieltä kasvun.

Yhtiön listautumisanti käynnistyi

Nordic ID aikoo hakea listautumista Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle. Yhtiön listautumisanti käynnistyi eilen.

– Listautumisella kiihdyttäisimme kasvuamme panostamalla tuotekehitykseen sekä myynnin vahvistamiseen. Listautumisannista saamillamme varoilla vahvistaisimme palveluratkaisujen sekä Radea-ohjelmistoalustamme kehittämistä muun muassa rekrytoinnein ja mahdollisten yritysjärjestelyjen kautta, Reima sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat