Salolainen: Thatcherin Saksa-pelko leimaa yhä brittien EU-politiikkaa

Britannian nykyinen kriittinen EU-politiikka on tänään haudattavan entisen pääministerin Margaret Thatcherin perintöä. Tästä muistuttaa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.).

– Suomessa ei oikein tiedosteta sitä, että brittien ideana koko Euroopan unionista on EFTA-tyyppinen vapaakauppa-alue, eivät he halua syvälle menevää unionia. Tämä on yhä brittien ihanne, joka alkoi kriittisesti Euroopan unioniin suhtautuvasta Margaret Thatcherista, Huomenta Suomessa vieraillut Pertti Salolainen kertoi.

Salolaisen mukaan nykyisenkin pääministerin David Cameronin halu neuvotella Britannialle uusi jäsensopimus EU:n kanssa kumpuaa siis Thatcherin perinnöstä.

– Se on osa Thatcherin perintöä. EU:n ei pidä Thatcherin mielestä mennä liian pitkälle. Hänen handbag-politiikkansa hankki Britannialle alennuksen EU-jäsenmaksuun, Salolainen kertoo viitaten Thatcherin kulmikkaaseen käsilaukkuun.

Salolaisen mielestä Thatcherin ajattelua leimasi Saksan pelko.

– Thatcher oli viimeisiä Britannian imperiumin läpipanemia poliitikkoja, mutta hän oli käynyt läpi myös toisen maailmansodan kurimuksen ja suhtautui äärimmäisen kriittisesti Saksaan. Hän pelkäsi Saksojen jälleenyhdistymistä, hän pelkäsi, että Saksasta tulisi jälleen liian vahva.

Salolainen itse on kokoomuksen entinen puheenjohtaja (vuosilta 1991–1994) ja entinen Lontoon-suurlähettiläs (vuosilta 1996–2004). Hän tapasi vuosina 1979–1990 Britannian pääministerinä toimineen Margaret Thatcherin useasti.

– Kyllä Thatcher täytti tilan, hänellä oli kyky ottaa koko tila haltuunsa, Salolainen kuvaa Thatcheria.

Thatcher siunataan tänään Lontoossa. Hautajaisseremonia alkaa puoliltapäivin Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat