Salama voi yllättää – näin suojaudut ukkoselta

Heinäkuu on Ilmatieteen laitoksen mukaan otollisin aika voimakkaille ukkosille. Jo nyt kesän aikana on paikannettu hieman keskimääräistä enemmän salamoita.

Sähköala-sivuston mukaan ukkosen aiheuttamat sähkölaitteiden vahingot ovat olleet viime vuosina nousussa. Syynä on se, että nykytekniikka on aiempaa herkempi ukkosen aiheuttamia ylijännitteitä kohtaan. Sähkölaitteen vahingoittuminen on taloudellisen vahingon lisäksi myös paloriski.

Kodin suojaamisen tärkeimpiä asioita ovatkin vanhat ja perinteiset keinot, eli sähkölaitteiden irrottaminen sähkönsyötöstä. Salamanisku ei vahingoita laitetta, jota ei ole kytketty sähköverkkoon.

Vältä ukkosen suosikkipaikkoja

Sähköala-sivu muistuttaa, että ukkonen iskee todennäköisimmin ympäristön korkeimmalle paikalla ja niiden läheisyyteen. Salama ei kuitenkaan automaattisesti iske korkeimpaan paikkaan (talon katolle tai puuhun), vaan se saattaa myös ohjautua sivusuunnassa talon seinään tai parvekkeelle.

Siksi esimerkiksi lasittamaton parveke aiheuttaa suuremman riskin, kuin avoin ikkuna. Ikkuna ei "houkuttele" salamaa, mutta jos salama iskee rakennuksen viereen, saattaa paineaalto hajottaa ikkunalasin ja aiheuttaa vahinkoa ihmiselle.

Ukonilman lähestyessä on tärkeää sulkea avonaiset ovet ja ikkunat, jottei salamakanava pääsisi muodostumaan sisälle saakka.

Ukkosen aikana turvallisinta on pysytellä sisätiloissa huoneen keskellä, etäällä sähkölaitteista, tulisijasta, ovista ja ikkunoista.

Ei uimaan saatikka rannalle ukkosella!

Uiminen on vaarallista ukkosella, mutta jo vesirajan lähellä oleskelu voi olla vaarallista. Salama hakeutuu veteen, mutta se saattaa mennä sinne myös rannan kautta. Silloin rannan korkeammat kohdat, kuten rannalla oleskeleva ihminen, voi houkutella salamaa.

Ajatus siitä, että kumisaapas suojaisi salamaniskulta, on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan epätosi. Kumisaapas ei pysty estämään virran kulkua eli salaman iskemistä.

Ukonilmalla ei kannata oleskella esimerkiksi lähellä puuta, golfkentällä tai vesillä. Yleensäkin ukonilman lähestyessä kannattaa hakeutua sisätiloihin.

Harva tulee ukkosen iskemäksi

Salaman iskemäksi tuleminen on tekniikan tohtori Antti J. Pesosen mukaan yhtä todennäköistä kuin jättipotin saaminen lotossa.

Salama on tappanut jo yhden miehen tänä kesänä. Onnettomuus tapahtui heinäkuun alussa lentokentällä Ilmajoella.

Kuvat: Colourbox

MTV3/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja