Saksassa tutkittiin koronan leviämistä oikeassa konserttitilanteessa – tällaisia olivat ainutlaatuisen kokeen tulokset

Katso hätkähdyttävä video! Näin laajasti koronavirus leviää aivastuksesta Aalto yliopiston tekemän mallinnuksen mukaan 0:49
Suomalaistutkijoilta kammottava animaatio: Näin koronavirus leviää – katso, miten kaupassa yskäisty pöpöpilvi leijailee hyllyjen välissä

Saksassa järjestettiin viime elokuussa konserttisarja, jossa tutkittiin koronaviruksen leviämistä konserttiareenalla. Tutkimustulosten mukaan konsertteja voi järjestää myös korona-aikana, kunhan esimerkiksi turvavälit ovat riittävät.

Konsertit järjestettiin Leipzigissa, ja läheisen Hallen yliopiston tutkijat kokeilivat niissä erilaisia turvallisuusratkaisuja. 

Suurta huomiota herättäneisiin konsertteihin osallistui kaikkiaan noin 2 000 vapaaehtoista. He olivat käyneet ennen koetta koronatestissä ja saaneet negatiivisen tuloksen.

Tutkijat järjestivät 3 erilaista konserttia

Yksi konserteista järjestettiin lähes normaalisti, ja ihmiset istuivat siinä vieri vieressä. Toisessa konsertissa noudatettiin parempia etäisyys- ja hygieniakäytäntöjä. Kolmannessa oli paikalla vain puolet mahdollisesta yleisökapasiteetista. Ihmiset ohjeistettiin pysymään vähintään puolentoista metrin päässä toisistaan.

Konsertteihin osallistujat olivat terveitä 18–50-vuotiaita. He käyttivät konserttien aikana muun muassa korkean suojan tarjoavia FFP2-standardin mukaisia kasvomaskeja. Lisäksi heiltä mitattiin lämpötila.

Yleisölle annettiin lisäksi laitteet, joiden avulla heidän liikkeitään ja kontaktejaan seurattiin konsertissa. Tutkijat tarkkailevat myös yleisön uloshengittämien aerosolihiukkasten reittejä erilaisten mallinnosten avulla.

Näillä ohjeilla järjestetään turvallinen areenakonsertti

Tutkimuspäällikkö, professori Stefan Moritz kertoo Saksan radion ulkomaanpalvelun Deutsche Wellen mukaan, että elokuisen tutkimuksen tulosten perusteella suurien areenakonserttien järjestäminen on korona-aikanakin mahdollista, kunhan tietyistä turvallisuussuosituksista pidetään kiinni.

Ensinnäkin tutkijat suosittelevat, ettei areenoilla pidetä täyden katsomon tapahtumia, vaan osallistujamäärää rajoitetaan.

Toisaalta konserteissa olijoiden on korona-aikana istuttava sen sijaan, että he vaeltaisivat vapaasti paikasta toiseen tai seisoisivat. Myös mahdollisen ruokien ja juomien nauttimisen tulisi tapahtua istumapaikoilla.

Hygieniahoitajia valvomaan tilannetta

Sisääntuloväylien määrää tulisi tutkijoiden mukaan lisätä niin, että yleisön edustajat eivät joudu konserttiin tullessaan ja sisäänpääsyä odottaessaan olemaan liian lähellä toisiaan. Konsertin järjestäjien pitäisi myös vaatia ihmisiä käyttämään vähintään kangasmaskia.

Tutkimuksen tekijät ehdottavat konsertin järjestäjien myös palkkaamaan "hygienianhoitajia" varmistamaan sen, että yleisö noudattaa järjestäjien antamia sääntöjä.

Lue myös:

    Uusimmat