Ravintoloitsija Pauliina selventää, miksi osa koronarajoituksista tuntuu järjenvastaisilta: "Tämä on helvetin huono farssi"

Kulttuurialan yrittäjä Pauliina Hukkanen toivoo, että kaikkia toimialoja kohdeltaisiin koronarajoituksia laatiessa oikeudenmukaisesti. Nyt rajoituksissa ei hänen mielestään ole mitään järkeä. 

– Tämä on helvetin huono farssi, mikkeliläinen yrittäjä sanoo.

Pauliina Hukkasen omistama Teatteriravintola Ilo sijaitsee aivan Mikkelin ydinkeskustassa.

Kyseessä on tunnelmallinen 120-paikkainen ravintola, joka tarjoaa ruoan ohessa myös kulttuuria.

Teatteriravintolan lavalla nähtiin ennen koronaviruspandemiaa Suomen eturivin esiintyjiä, kuten Seela Sella, Angelika Klas ja Niko Kivelä

Nyt ravintola ammottaa tyhjyyttään. Yli 20 työntekijää on lomautettuna, yrittäjän tuskana on satojen tuhansien tulojenmenetys. 

–  Tällä hetkellä työllistän vain yhden ihmisen, siis itseni, enkä saa edes palkkaa. 

– Yksityisyrittäjänä nämä ovat raipaniskuja, joilla tapetaan. Tämä on tällainen henkiinjäämistaistelu, Hukkanen kuvailee surkeaa tilannetta. 

Yksi muusikko ja yleisöstä jää jäljelle murto-osa

Ravintoloiden sekä tapahtumien ja muiden kulttuurituotantojen toimintaa on rajoitettu jo pitkään. 

Ravintoloihin voi Hukkasen mukaan ravintolaan ottaa sisään tällä hetkellä 75 prosenttia kokonaiskapasiteetista, jolloin ravintolaan olisi mahdollista ottaa 90 henkeä. 

– En ole syksylläkään ottanut kuin maksimissaan 60 henkeä, jotta turvavälit varmasti toteutuvat. 

Mutta tilanne muuttuu radikaalisti, mikäli Hukkasen ravintolan lavalle astelee muusikko. 

– On uskomattoman epäloogista, että sitten, kun puhutaan tapahtuma- ja teatterialasta, minulla on oikeus ottaa tänne vain 20 ihmistä – tismalleen samaan, 250-neliöiseen tilaan, Hukkanen sanoo. 

"Avi pelkää, että ihmisiä tulee ovista ja ikkunoista"

Hukkanen on ollut useita kertoja yhteydessä paikalliseen aluehallintovirastoon. Hän sanoo, että aluehallintoviraston mukaan tapahtumat ja niiden markkinoiminen voivat olla riski koronaviruksen leviämiselle.

– Olen kuullut avin puolelta selityksen, että jos minä markkinoisin ja mainostaisin, että täällä esiintyy erimerkiksi Seela Sella, ihmiset tulisivat rynnimällä tänne.

– Silloin pelätään, että koronaviruksen uusi mutaatio tarttuu helpommin, kun ihmisiä tulee ovista ja ikkunoista katsomaan Seela Sellaa. 

– Mutta silloin, kun täällä on vain ruokailu, ryysistä ei synny, Hukkanen yksinkertaistaa avin antamaa selitystä. 

Hukkanen sanoo, että mikäli hän haluaisi viihdyttää ravintolassaan ruokailevia ihmisiä musiikilla, joka soi taustanauhalta, järjestelyssä ei olisi aluehallintoviraston mukaan vikaa. 

– Sitten, jos minulla on live-esiintyjä lavalla ja ihmiset ruokailevat, se ei ole fine. Kysyn vain, miksi, Hukkanen tuhahtaa. 

On vain yksi mutta

Yrittäjänä itsensä elättävä nainen ei päästänyt aluehallintovirastoa helpolla. Tivatessaan vastauksia, hän havaitsi, että kaikki ravintoloita koskevista rajoitustoimista eivät ole loogisia. 

– Kysyin, onko laulaminen kielletty. Ei. Onko tanssiminen kielletty? Ei.

Hukkanen oli myös kysynyt, olisiko hänen mahdollista hypätä lavalle ja alkaa yhtäkkiä viihdyttää ravintolassa ruokailevia ihmisiä laulullaan. 

Aluehallintoviraston mukaan tilanne olisi mahdollinen. On vain yksi mutta. 

– Minä en saa myydä lippuja. En saa mainostaa tai markkinoida sitä, että esiinnyn missään – eikä minulla saa olla esitykseen liittyvää lippuhintaa, Hukkanen listaa.

Rajoituksissa on useita porsaanreikiä

Hukkanen oli tämän jälkeen tiedustellut, voisiko hän järjestää lounaan, jota tahdittavat muusikon soittamat sävelet.

– Saat järjestää, mutta sinä et saa mainostaa sitä, oli aluehallintovirastosta vastattu. 

Hukkanen tiedusteli, voisiko hän kuvailla tällaista lounasta ”musiikilliseksi lounaaksi” markkinointikanavissaan. 

– Periaatteessa saan: siinä ei sanota, mistä se musiikki tulee. Tämähän on täynnä tällaisia porsaanreikiä.

Hukkasen mukaan hän voisi periaatteessa järjestää vaikka joka ilta ravintolassaan illallisia, joissa on tarjolla ohjelmaa – kunhan hän ei vain mainitse ohjelmasta kenellekään tai ota hintaa ohjelmanumerosta. 

Tässäkin on tosin porsaanreikä. 

– Illalliskortin hintahan voi olla sellainen, että se kattaa esiintyjänkin hinnan, mutta sitä ei vaan mainita missään, eikä hintaa lyödä kassakoneeseen lippuhintana.

– Periaatteessahan minä voisin järjestää myös illallisia, ja sitten täällä olisikin ohjelmaa, mutta siitä ei olisi vain mainittu missään, eikä sitä lyödä kassakoneeseen lipun hintana vaan ruoan hintana.

"Toisilla juoksee palkka, toisilla ei"

Tilanne on tukala, sillä Hukkasen ravintolabisnes perustuu lipputuloihin. 

– Miten pystyy harjoittamaan liiketoimintaa, jos ovet ovat kiinni eikä lipputuloja tule? Hukkanen kysyy. 

Pitkin koronapandemiaa  on Hukkasen mukaan annettu ymmärtää, että ”kaikki suomalaiset ovat samassa veneessä”. Hukkanen on kuitenkin toista mieltä: rajoitustoimenpiteet eivät ole olleet kaikille tasapuolisia. 

– Me taistelemme yhdessä kyllä tätä virusta vastaan, mutta toisilla juoksee palkka, toisilla ei. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Poljetaanko kulttuuriala alimpaan suohon?

Teatteri- ja ravintolayrittäjän mukaan asetelma on hyvin epäoikeudenmukainen eri alojen välillä. Hukkanen huomauttaa, että kulttuuriala työllistää valtavan määrän ihmisiä. Myös heitä, jotka eivät näy suurelle yleisölle, kuten teknikot. 

– Korona-aika on kurittanut tapahtuma-alaa mielestäni kaikkein eniten ja nyt avi vielä jatkaa tätä. Tämä ei ole oikeudenmukaista toimintaa, Hukkanen toteaa.  

– Minusta nyt ei ole tässä touhussa järkeä. Kaikkia toimialoja pitäisi kohdella oikeudenmukaisesti – eikä niin, että tapahtumatuotannot juntataan alimpaan suohon, Hukkanen päättää. 

EU-huippukokouksessa puitiin Euroopan surkeaa koronarokotetilannetta – kirjeenvaihtaja:"Missään ei ole hyvä tilanne" 3:17
Hallitus neuvotteli jälleen uusista koronarajoituksista – MTV oli paikalla Säätytalolla perjantaina 22. tammikuuta. 

Juttua muokattu 23.1. klo 9:48. Muutettu juttuun Angelika Klasin sekä Pauliina Hukkasen nimen kirjoitusasu oikein. 

Lue myös:

    Uusimmat