Saksa, Tanska ja Islanti ovat ylittämässä Suomen koronakriteerin – rajoituksia saatetaan kiristää tai höllentää pian useankin maan kohdalla

2:41
Matkailurajoituksia ja suosituksia saatetaan pian muuttaa useammankin maan kohdalta. Katso video!

Hallitus käsittelee ensi viikon keskiviikkona sisärajavalvonnan sekä matkustusrajoitusten ja -suositusten höllentämistä.

Suomi valmistautuu luopumaan matkustusrajoituksista sellaisten Euroopan maiden kohdalla, joissa ei ole ollut enempää kuin kahdeksan koronavirustartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Näistä maista voisi tulla siis vapaasti turisteja Suomeen. Lähtökohtaisesti liikkumista vapautetaan ensisijaisesti EU- ja Schengen-maista.

Ulkomaiden tautitilannetta seurataan jatkuvasti, jotta selviää, minkä maiden kohdalla rajoituksista voidaan luopua.

– Pandemiatilanteessa tulevaisuus on epävarma. On mahdollista, että eri maiden tautitilanne paranee tai pahenee. Ja jos se pahenee, niin matkustamista täytyy uudelleen harkita. Ja tämä tekee tietysti ulkomaanmatkailun suunnittelun erittäin vaikeaksi, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo.

Suomi ei voi luopua sisärajatarkastuksista ja matkustusrajoituksista vielä hetkeen yli kymmenen Euroopan maan kohdalta.

Euroopan tautienehkäisy ja -valvontakeskus ECDC:n tämän viikon lukujen mukaan muun muassa Ranska, Iso-Britannia, Espanja, Portugali, Ruotsi, Belgia ja Kroatia eivät täytä Suomen kriteereitä.

Näissä maissa on ollut siis viimeisen kahden viikon aikana enemmän kuin kahdeksan koronatartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden.

Ruotsin tartuntaluku on jopa 149, joten länsinaapurilla ei ole näiden lukujen perusteella mitään jakoa päästä lähiaikoina Suomen rajoitusten ulkopuolelle.

Euroopan laidalla myös Venäjän ja Turkin tartuntaluvut ovat vielä suuria.

Saksa täpärällä

Täpärällä Suomen kriteereiden kanssa ovat Saksa sekä Pohjoismaat Tanska ja Islanti. Näiden maiden tautiluvut ovat 8,3–9,3 välillä.

Tanskan ja Islannin kanssa Suomi on jo tosin aiemmin luopunut rajoituksista, joten hallitus voi joutua harkitsemaan näiden maiden asemaa uudelleen, jos luvut näyttävät liian pahoilta ensi viikolla.

Hallitus on aikeissa höllentää rajoituksia kriteerit täyttävien maiden kohdalla 13. heinäkuuta alkaen.

Höllennys mahdollista

Rajoituksista voidaan kuitenkin myös luopua useiden maiden kohdalla.

Muun muassa Italia, Kreikka, Itävalta, Unkari, Hollanti, Slovenia, Slovakia, Kypros ja Irlanti ovat saaneet tautilannetta hyvin haltuun.

Jo aiemmin liikennettä on vapautettu Baltian maista ja Norjasta, ja näiden maiden tautitilanne on edelleen hyvä.

Suomen oma tartuntaluku on 1,8, mikä on Euroopan pienimpien joukossa.

Suomalaisilla on koko ajan ollut perustuslain suoma oikeus lähteä ja saapua. Jokaisen matkaa suunnittelevan kannattaa kuitenkin tarkistaa matkan kohdemaan omat rajoitukset.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja