Saksa murskasi Norjan lisäajalla

Jalkapallon naisten Euroopan mestaruutta puolustava Saksa aloitti Tampereella EM-lopputurnauksen B-lohkon ottelut herkutellen.

Maanantain avausottelussaan saksalaiset kaatoivat Norjan 4-0 (1-0). Saksa viimeisteli ottelun viimeisten viiden minuutin aikana kolme maalia.

- Joukkue osoitti hyvää taisteluhenkeä tänään. Voitimme paljon pääpalloja ja kakkospalloja. Ensimmäisellä puoliajalla pelasimme hyvin hyökkäyspäässä, mutta emme käyttäneet tilanteitamme riittävän tehokkaasti hyväksemme.

- Toisella puoliajalla ei tehnyt hermoille yhtään hyvää, kun norjalaiset tulivat vahvasti, ja tilanne olisi voinut olla hyvinkin 1-1, Saksan päävalmentaja Silvia Neid arvioi ottelun käänteitä.

Neid oli oikeassa. Hetkeä ennen Saksan 2-0-johtomaalia Norjan 18-vuotias Cecilie Pedersen oli ampua vastahyökkäyksen päätteeksi alanurkkaan tasoituksen.

Lohko B:n avausottelu Tampereella oli vuoden 2005 EM-kisojen loppuottelun uusinta. Englannin Blackburnissa pelatun finaalin voitti Saksa maalein 3-1. Jo Englannin lopputurnauksen alkulohkossa Saksa oli kukistanut Norjan 1-0.

Vaihtopelaajat rokottivat

Saksa livahti pilkulta 1-0-johtoon runsaan puolen tunnin peli jälkeen. Keskikentän ankkuri Linda Bresonik ampui maalivahti Ingrid Hjelmsethin käsien kautta pallon alanurkkaan.

Bresonik pääsi ampumaan rangaistuspotkua, kun Norjan toppari Maren Mjelde töni Saksan kapteenin Birgit Prinzin selästä nurin niin sanotun vitosen viivalla. Saksalaiset hallitsivat avausjaksolla peliä selvästi. Norja yritti rokottaa vastustajaansa vastahyökkäyksillä ja erikoistilanteista.

4-4-2-ryhmityksellä pelanneen Norjan toppareilla oli hikiset oltavat, kun Saksan päävalmentaja Neid oli komentanut Prinzin ja Inka Gringsin pelaamaan hyökkäyksen kärjessä rinnakkain.

Saksa vyörytti ensimmäisellä puoliajalla peliä laidoilta hyvin päätyyn ja haki keskityksiä maalille. Laitapelaaja Melanie Behringer pelasi erinomaisesti ja jakeli nousujensa jälkeen vasemmalta hyviä palloja keskustaan. Toisella puoliajalla saksalaisten laitanousut jäivät vähiin, kun norjalaiset paransivat peliään.

Saksan kolmen maalin maalijuhlat loppuhetkillä olivat vaihtopelaajien käsialaa. Hyökkääjä Fatmire Bajramaj viimeisteli kaksi osumaa ja hyökkääjä Anja Mittag yhden.

Saksa:
Nadine Angerer; Bianca Schmidt, Annike Krahn, Ariane Hingst, Babett Peter; Kerstin Garefrekes (66. Fatmire Bajramaj), Kim Kulig, Linda Bresonik, Melanie Behringer (86. Anja Mittag; Inka Grings (66. Celia da Mbabi), Birgit Prinz.

Norja:
Ingrid Hjelmseth - Toril Hetland Akerhaugen, Trine Bjerke Rönning, Maren Mjelde, Camilla Huse; Solveig Gulbrandsen, Ingvild Stensland, Lene Storlökken (80. Anneli Giske), Melissa Wiik (72. Cecilie Pedersen); Isabell Lehn Herlovsen, Elise Hove Thorsnes (58. Leni Larsen Kaurin).

Norja     1  0  0  1  0- 4  0

EM-turnauksen kolmen lohkon kaksi parasta sekä kaksi parasta kolmosta jatkavat neljännesvälieriin.