Saksa kutsui USA:n lähettilään selittämään Merkel-urkintaa

Saksan ulkoministeriö on kutsunut Yhdysvaltain Berliinin-lähettilään selittämään epäilyä liittokansleri Angela Merkelin puhelinurkinnasta.

Ulkoministeri Guido Westerwellen on määrä keskustella Yhdysvaltain suurlähettilään John B. Emersonin kanssa asiasta vielä tänään.

Merkel puhui asiasta jo eilen puhelimitse presidentti Barack Obaman kanssa. Merkel sanoi epäilyjen vaarantavan liittolaisten välistä luottamusta.

Saksalaismedia on reagoinut raivoisasti uutisiin Merkelin urkinnasta. Arvostelusta sai kuitenkin osansa myös Merkelin hallitus, joka on tähän asti vähätellyt Yhdysvaltain vakoilutoimintaa.

Konservatiivinen Die Welt piti uusinta käännettä "diplomaattisena pommina" ja "iskuna vasten Saksan turvallisuuspalvelujen kasvoja". Süddeutsche Zeitung leimasi sen "pahimmaksi mahdolliseksi loukkaukseksi" Saksaa vastaan.

Entinen Yhdysvaltain salaisen palvelun CIA:n virkailija Joseph Wippl sen sijaan sanoi, että urkintaepäilyjen ei pitäisi olla mikään yllätys, vaan pikemminkin kohteliaisuus Saksalle.

– Liittokansleri Merkel on tärkeä. Hän johtaa Euroopan tärkeintä maata, Wippl sanoi.

Wipplin mukaan olisi käsittämätöntä, jos kansallinen turvallisuusvirasto NSA ei kuuntelisi henkilöä, jonka Forbes-lehti on luokitellut maailman vaikutusvaltaisimmaksi heti presidentti Obaman jälkeen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat