Sakke Järvenpäälle ehdollinen tuomio törkeistä talousrikoksista – siirsi 450 000 euroa velkojien ulottumattomiin

Sakke Järvenpäälle ehdollinen tuomio törkeistä talousrikoksista 1:01

Sleepy Sleepersin perustajajäseniin kuuluva ja Leningrad Cowboysissa vaikuttanut Sakari ”Sakke” Järvenpää on tuomittu törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion asiassa viime perjantaina.

Järvenpää siirsi vuosina 2011-2012 talousvaikeuksiin joutuneen moottoripyöräfirmansa H-D-Center Oy:n tililtä rahoja velkojien ulottumattomiin. Firma asetettiin konkurssiin syksyllä 2012.

Moottoripyöräfirman konkurssipesälle aiheutunut vahinko oli lähes 450 000 euroa. Rahat siirrettiin Järvenpään ravintola-alan yritysten Eatz Restaurants Oy:n ja Scotland Food’s Co:n tileille. Hän merkitsi siirrot virheellisesti osakaslainoiksi.

Tunnusti teon

Tuomio annettiin tämän vuoden helmikuun alussa käydyn syyteneuvottelun ja sen seurauksen järjestetyn tunnustamisoikeudenkäynnin jälkeen. Jo aiemmin hän oli sopinut vahingonkorvauksista yhtiönsä konkurssipesän kanssa.

Vastauksessaan Järvenpää kertoi yhtiönsä vaikeuksien taustalla olleen vuonna 2008 alkanut yleismaailmallinen lama.

– Sen seurauksena erityisesti ravintola-ala on kärsinyt. Järvenpää oli parhaan kykynsä mukaan yrittänyt huolehtia koko yritysryhmänsä kannattavuudessta eikä ollut tahallisesti aiheuttanut vahinkoa velkojille. Hän oli ennen rikossyytteen nostamista sopinut korvausten maksamisesta konkurssipesän kanssa ja käyttänyt yhtiön velkojen maksuun asuntonsa myynnistä saatuja varoja.

Tunnustaminen lievensi rangaistusta

Pelkästään törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja lähes 450 000 euron vahingon aiheuttamisesta velkojille oikea tuomio olisi ollut käräjäoikeuden mukaan kaksi vuotta.

Tuomio päätettiin kuitenkin määrätä ehdollisena, sillä Järvenpäätä ei ole tuomittu aiemmin rikoksesta. Lisäksi käytössä oli lievennetty rangaistusasteikko, sillä tuomiota edelsi alensi asian sopiminen velkojien kanssa sekä tunnustaminen ja syyteneuvotteluun suostuminen, vaikkakin vasta syytteen nostamisen jälkeen.

Ehdollisen rangaistuksen lisäksi hän joutuu korvaamaan yli 3 000 euron asianajajakulunsa valtiolle.

Tuomiosta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Juttua muokattu kello 15.40: Juttuun lisätty mainita Ilta-Sanomien aiemmasta uutisesta.

Lue myös:

    Uusimmat