Säihkettä kotipihaan valokivien avulla

Tänä keväänä puutarhaharrastajia hellitään kukkatrendien lisäksi pysyvämmillä pihaelementeillä. Erityisen kiinnostava tulokas on kiveyksiin tai nurmikoille asennettavat valokivet.

Kotipihojen suunnittelu kesää varten on jo täydessä vauhdissa. Perinteiset kukkaistutukset eivät ole ainoita tuumimisen alla olevia kohteita, sillä suomalaiset koristavat pihojaan yhä innokkaammin myös erilaisilla kiveyksillä ja muureilla sekä terassirakennelmilla.

Elementtipuolelle onkin tullut tänä vuonna säihkettä luova uutuus: valokivi. Suomalainen pihoja valaiseva keksintö on valmistettu kierrätyslasista, ja se hohtaa valoa 2,5 watin teholla energiatehokkaiden led-valojen avulla.

Valoa hohtava lasikivi on tarkoitettu sisustuselementiksi pihoille osana muuta kivetystä. Koska valokivien johdot sijoitetaan asennettaessa maan alle, ne eivät jää häiritsemään kenenkään pihalla oleilijan visuaalista silmää.

– Valokivillä saadaan pihoille ihan omanlaista kuviota ja tunnelmaa, Lemminkäinen Betonituote Oy:n työmaapäällikkö Heikki Taskinen kertoo.

Tunnelmallista valoa

Pihaa tunnelmallisesti valaisevien kivien tarkoituksena ei ole kirkastaa koko pihaa – paremminkin niitä kannattaa käyttää pehmeän valon tuojina oleskelualueille ja pihan pimeimpiin nurkkiin.

– Itse käyttäisin valokiveä käytävissä kulkua ohjaamaan, etupihalla toivottamaan vieraat tervetulleeksi sekä tunnelmavalona oleskelualueilla, Heikki Taskinen ideoi.

Normaalisti valokivi asennetaan osaksi betoni- tai luonnonkiveystä. Valokiveä voi käyttää myös kauniiden istutusten korostamiseen, jonka lisäksi sitä voi käyttää yhtenä näyttävänä asetelmana , vaikkapa keskellä pihanurmea. Valo nimittäin voidaan asentaa myös nurmelle, jolloin se sijoitetaan mullantasolle.

Koska valokivien johdot sijoitetaan asennettaessa maan alle, ne eivät jää häiritsemään kenenkään pihalla oleilijan visuaalista silmää.

Asennus on helppoa

Suomalaisiin sääoloihin valokivet sopivat mainiosti: oikein asennettuina ne ovat täysin turvallisia, vaikka vettä tai lunta olisi kivien päällä vuorokausienkin ajan. Turvallisuutensa ja kestävyytensä ansiosta ne sopivat hyvin lapsi- ja lemmikkiperheisiin.

Valokivi on myös varsin helppo asentaa itse. Paketin mukana ostaja saa liitoskappaleet, joiden avulla kivet saa laitettua paikoilleen ilman sen suurempia ponnistuksia. Valokivet on mahdollista asentaa pihalle missä vaiheessa tahansa – vaikka sitten valmiiseen kiveykseen.

Valoa hohtavat kivet on mahdollista liittää myös muuhun pihavalaistukseen niin, että ne syttyvät esimerkiksi liiketunnistimen avulla. Tähän puuhaan tarvitaan kuitenkin ammattisähkömiehen apua.

Valokiviä voi tiedustella hyvin varustetuista rautakaupoista, kiviliikkeistä sekä piharakentamiseen erikoistuneista yrityksistä.

MTV3/www.deski.fi
Kuvat: www.deski.fi

Lue myös:

    Uusimmat