Sähköisessä potilastietojärjestelmässä turvallisuusriskejä

Sähköinen potilastietojärjestelmä on tuonut uusia riskejä potilasturvallisuuteen.

- Vanhat työtavat ja uudet tietojärjestelmät eivät toimi yhteen, joten työtapoja on uudistettava, sanoo professori Kaija Saranto.

Hän korostaa, että jokaisen potilasta hoitavan ammattilaisen on tiedettävä, mistä potilasta koskevat ajantasaiset tiedot löytyvät.

Aiemman työnjaon mukaan lääkäri määrää lääkkeen ja sairaanhoitaja antaa sen potilaalle. Tätä onkin yllättäen ollut vaikea toteuttaa sähköisissä järjestelmissä.

- Ongelmia syntyy etenkin siirtymävaiheessa, jos kaikki eivät käytä uutta järjestelmää, ja ajantasainen tieto ei näin päivity. Uuden oppiminen vie aina oman aikansa, ja järjestelmätkin voivat olla aika hankalia käyttää, sanoo Saranto.

Kansainvälisten selvitysten mukaan näitä kasvukipuja on ollut kaikissa maissa, joissa sähköisiin järjestelmiin on siirrytty.

- Yleensä muutokset aiheuttavat vastarintaa. Ne, jotka eivät sitoudu uudistuksiin, väittävät potilasturvallisuuden vaarantuvan, koska aika menee tietojärjestelmien opetteluun, sanoo Saranto.

Odotettavissa myös helpotusta hoitotyöhön

Periaatteessa sähköinen järjestelmä voi kuitenkin tuoda myös suurta helpotusta hoitotyöhön.

- On huikea etu, kun päästään eroon epäselvistä, käsinkirjoitetuista lipuista ja lapuista, sanoo Saranto.

Sähköiset menetelmät voivat tulevaisuudessa avata mahdollisuuksia myös potilaille, jotka haluavat pysyä tolkussa omien terveystietojensa kanssa.

Esimerkiksi henkilökohtaisesta terveyskertomuksesta voisi katsoa omalta kotipäätteeltä lääkkeensä, allergiansa ja rokotuksensa. Se voisi myös muistuttaa, milloin rokotukset on syytä uusia.

Noin viisisataa asiantuntijaa pohtii neljän päivän ajan teknologian vaikutuksia hoitotyöhön kansainvälisessä Nursing Informatics -kongressissa Helsingissä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat