Sähköautojen katsastamiseen tulossa muutoksia: "Ei muutu merkittävästi vaikeammaksi"

Osaatko tulkita auton vikavaloja? Tätä mittaristoon syttyvät symbolit tarkoittavat 2:18
Osaatko tulkita auton vikavaloja? Katso videolta, mitä mittaristoon syttyvät symbolit tarkoittavat tai minkä järjestelmän toimintaan ne viittaavat.

Traficom haluaa yhdenmukaistaa sähköautojen ja hybridien katsastusten tarkistuskohteita ja vaatimuksia.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Teemu Toivanen kertoo MTV Uutisille, että sähköautojen, hybridien ja kaasuautojen katsastamiseen suunnitellaan muutoksia.

Toivasen mukaan tarkennukset koskevat autojen tarkastuskohteita. Toivanen sanoo, että muutokselle on tarve, koska koska vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävien autojen määrä koko ajoneuvokannassa kasvaa nopeasti.

– Sähkö-ja hybridiajoneuvoista tarkastettavat kohteet ja käytettävät menetelmät sekä arvostelut on määritelty kansainvälisesti Wienin katsastussopimuksen normissa 4 , joka tuodaan nyt selvemmin osaksi katsastuksen arvosteluperusteita, hän perustelee muutoksia.

Muutosten seurauksena ei kuitenkaan ole tarkoituksena kiristää esimerkiksi sähköautojen läpäisyvaatimuksia.

– Sähkö- ja hybridiautojen katsastus ei muutu merkittävästi vaikeammaksi. Muutoksessa on kyse siitä, että katsastukseen jo pääosin aiemminkin sisältyneet tarkastukset kirjoitetaan määräykseen yksiselitteisesti, Toivanen selventää.

– Määräys pyritään antamaan kevään 2022 aikana. Määräys tulee voimaan kuitenkin vasta annetun siirtymäajan jälkeen. Todennäköisesti muutokset tulevat voimaan syksyn 2022 aikana.

Traficomin määräysluonnoksessa todetaan, että muutoksilla pyritään muun muassa tasalaatuistamaan määräaikaiskatsastuksia, varmistamaan asiakkaiden yhdenvertainen kohtelu ja selkeyttämään toimintaa itse katsastustilanteessa.

– Tehtävät tarkastukset eivät toisi toimijoille [katsastusasemille] lisäkustannuksia uusien työvälineiden hankkimisesta, vaan tarkastukset olisivat luonteeltaan pitkälti silmämääräiseen tarkastukseen perustuvia, luonnoksessa todetaan.

Sähköautojen ja hybridien lisätarkistuskohteita olisivat muun muassa:

  • Korkeajännitekomponenttien merkinnät sähköisestä vaarasta
  • Sähköinen regeneratiivinen jarrujärjestelmä
  • Ladattava energiavarastojärjestelmä eli ajoakku

Näiden kohteiden osalta esimerkiksi puuttuvat merkinnät, regeneratiivisen jarrujärjestelmän häiriöt tai ajoakun puutteelliset kiinnitykset tai vaurioituneet komponentit voisivat johtaa joko korjauskehotukseen, hylkäykseen tai vakavimmillaan suoraan ajokieltoon.

Tulevista muutoksista uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat