Mainos

Sade tekee tilanteen entistä pahemmaksi - tuskaisin siitepölykausi on vielä edessä

Kuluva kevät on ollut allergikoille erittäin rankka, eikä tilanne näytä hellittävän. Siitepölyn lisäksi katupöly on pahentanut oireita. Pieni kylmä kausi ei tilanneta auta, sillä vesisade tekee vain hyvää koivun kukinnalle.

Koivun siitepölymäärä hipoo ennätyslukemia. Tällä hetkellä koivu kukkii maan etelä-ja keskiosissa. Ilmassa on runsaasti siitepölyä myös itäosissa ja länsirannikolla. Lepän kukinta puolestaan jatkuu Lapissa ja pajun etelä-ja keskiosissa maata. Seuraavan viiden päivän aikana ei ole helpotusta luvassa. Siitepölymäärät nousevat hetkittäin erittäin runsaiksi.

Niiskutusta, tukkoisuutta ja unihäiriöitä 

-Tämä kevät on ollut erittäin paha. Meilläkin allergiaviikko järjestettiin aivan liian myöhään. Ihmiset soittelevat jatkuvasti ja kyselevät mitä tehdä kun lääkkeet eivät tepsi ja yöt menevät lasten unta seuratessa, valvoessa ja niiskutellen, kertoo allergianeuvoja ja koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

– Hengitysvaikeuksia lisäsi vielä katupöly, mutta onneksi se ei ole enää ongelma. Tänä vuonna siitepöly on aiheuttanut oireita myös sellaisille, joilla ei aikaisemmin ole ollut mitään siitepölyallergiaa. Tänäänkin olen puhelimessa antanut ohjeita, miten tulee toimia. Siitepölyaltistusta nyt kyllä saa, Vuorenmaa jatkaa.

Siitepöly tunkee kaikkialle

Mistään pienestä ongelmasta ei ole kyse, sillä noin miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta, eli 20 prosenttia koko väestöstä. Lohjalainen Johanna Iikkanen on yksi monista.

- Nyt on ollut pahempi vuosi kuin viimeksi. Kaikki nenästä poskionteloihin ja keuhkoihin kärsii. Vaatteiden kautta siitepöly kulkeutuu sisälle, siivottava on koko ajan ja petivaatteita vaihdettava. Minulla todettiin vielä kuukausi sitten astma ja nyt olen täällä HUS:ssa opettelemassa sen hoitoa. Lääkkeet väsyttävät, joudun ottamaan allergialääkkeitä 4-6 kertaa päivässä, sen lisäksi vielä nenähuuhtelut ja astmalääkkeet. Kummitytön kanssa ei jaksa peuhata. Minun puolestani saisi sataa aina, kertoo Iikkanen matalalla ja nuhaisella äänellä.

Lääkkeisiin hurjia summia

Allergia- ja astmalääkkeiden myynti on kasvanut kovaa vauhtia, parissakymmenessä vuodessa se on lähes kaksinkertaistunut. Vuonna 2011 allergia- ja astmalääkkeitä myytiin reilulla 180 miljoonalla eurolla. Vuonna 1995 summa oli noin 108 miljoonaa euroa. Tämä selviää Allergia- ja astmaliiton tutkimuksesta. Allergian ja astman kuntoutuskustannuksiinkin meni vuonna 2011 2,7 miljoonaa euroa.

Allergiakevät alkoi tänä vuonna kuin varkain ja siksi monet allergikot eivät tajunneet aloittaa lääkistystä ajoissa. Asiantuntijat muistuttavat että, että nyt pienen kylmän kauden vuoksi ei lääkitystä kuitenkaan kannata lopettaa, sillä vesisade tekee vain hyvää koivun kukinnalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.