Mainos

Säästö-Suomi iski kouluihin: Pyyhekumit puoliksi, ketsuppia vain makaronilaatikon kanssa

Viime vuosina kunnat ovat etsineet koulumaailmasta säästöjä vimmatusti, tässä muutamia esimerkkejä.

Esimerkiksi Espoon kouluissa on rajoitettu ketsupin käyttöä niin, että sitä saa vain tiettyjen ruokien kanssa, kerrotaan Espoon kaupungin viestinnästä.

– Espoo Catering tarjoaa ketsuppia niiden ruokien kanssa, joihin tuote sopii hyvin lisäkkeeksi, esimerkiksi jauheliha-makaronilaatikko.

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n keräämien tietojen mukaan säästöjä on haettu myös muun muassa pyyhekumeja puolittamalla ja jättämällä tomaatit liian kalliina kokonaan pois kouluruokailusta.

Helsingissä on päätetty lopettaa koulujen väliset urheilukilpailut ensi syksystä alkaen. Asiasta kertoi Helsingin Uutiset viime kuussa.

OAJ:n keräämät tiedot vuodelta 2013 kertovat säästöjen rokottaneen koululaisten arkea monin tavoin:

– Esimerkiksi maitoa ei ollut eräissä kunnissa käytetty kotitaloustuntien ruokajuomana tai ruoanlaitossa vuosiin. 

– Salaatti ja tomaatti maksoivat liikaa, joten tuoreet kasvikset rajoittuivat kaaliin ja porkkanaan.

– Jos lihaa sai käyttää, se oli jauhelihaa.

– Niukka linja näkyi myös tekstiilityön tunneilla: enää ei saanut ommella pitkiä housuja. Kangasta riitti vain sortsien tekoon.

Ryhmäkoot suurenevat, opettajilta palkkaa pois

Arjen konkreettisten pienempien leikkausten lisäksi säästöt näkyvät jatkossa kautta linjan. Näin OAJ listaa tulevia säästöjä:

Ryhmäkoot kasvavat niissä kunnissa, joissa vähennetään määräaikaisia opettajia, esimerkiksi Oulussa ja Hyvinkäällä.

– Täksi vuodeksi päätetyt opettajien lomautukset koskettavat arviolta yli 15 000:ta oppilasta eri puolilla maata. Lomautuksista ovat päättäneet muun muassa Järvenpää ja Orivesi.

– Toisen asteen (=lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) rakenteellisen uudistamisen seuraukseksi on arvioitu, että joka toinen viikko Suomesta lopetetaan yksi toisen asteen toimipiste Etäopetus lisääntyy.

– Parikymmentä kuntaa (muun muassa Helsinki, Espoo, Vantaa, Vihti) on ilmoittanut leikkaavansa ensi syksynä aloittavilta opettajilta kahden ensimmäisen viikon palkan, eli opettajat tulevat kouluun samana päivänä kuin oppilaat. Näin leikataan opettajilta tulevan lukuvuoden suunnittelutyö, kerrotaan OAJ:stä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.